Veckomejl v. 7

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Ut i arbetslivet, General 2020, Pluggkväll, Knock ‘em Down studentrabatt, Spel- och pysselkväll, Sök till POOL – andra chansen och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Veckans kontorstisdag öppnar 12-13 i vanlig ordning och denna gången sällskapas ni av Hybris och Mad hatter som kommer ge er gott sällskap och rykande hett kaffe! Kom in och snacka om allt mellan himmel och jord, vad ni gjorde i helgen till exempel.

2. Ut i arbetslivet
Den 20 februari klockan 16.30 i sal K1081 är det dags för terminens ”Ny lärare-första jobbet” som anordnas av Lärarförbundet. Där får du som sistaårsstudent reda på allt du kan behöva veta inför din första anställning. Du får även möjlighet att ställa frågor. Missa inte!

Innehåll
Första jobbet – anställningsintervjun, lön och villkor
Anställningsavtal och vad det ska innehålla
Introduktionsperiod
Arbetstid och arbetsmiljö

Målgrupp: Lärar- och förskollärarstudenter

Anmälan med namn och medlemsnummer/personnummer skickas till lararforbundet@vaxjo.se senast den 14 februari. Det bjuds på smörgås och kaffe/te så inkludera eventuell specialkost.

Välkomna hälsar Lärarförbundet Växjö

___

Dackebackens musikförskola är en privat förskola som drivs av Medborgarskolan. Vi har fyra avdelningar, Maracas och Bjällrorna som är 1-3 års avdelningar, samt Trumpeterna och Fiolerna som är 3-5 års avdelningar.
Vi är en estetisk förskola med mycket musik, rörelse och skapande i olika former, som hjälper barnen att utvecklas. Förskolan ligger centralt i Växjö på Vintervägen 2 och har därför tillgång till ett rikt kulturutbud på gångavstånd. 

Teatrar, bibliotek, skog, parker och flertalet lekplatser utgör en bas för spännande utflyktsmål. 

Vi söker nu vikarier som kan ställa upp att jobba med både kortare och längre varsel. Vi söker personer som antingen har relevant utbildning eller erfarenhet av att jobba med barn. Vi söker personer som är självständiga, lyhörda och flexibla.

Skicka in en ansökan med CV och personligt brev till michaela.ellestad@medborgarskolan.se

3. General 2020
Kära medlemmar och vänner, vi har efter en hel del övervägande kommit fram till årets general som är ingen mindre än Alexander Norrgård! Styrelsen är övertygade om att Alexander kommer axla rollen som general med bravur och skapa en hejdundrande kickoff tillsammans med sin blivande kickoffgrupp och styrelsen. Det leder in till nästa punkt, eftersom generalen inom en snar framtid kommer börja leta efter sin kickoffgrupp är det god tid att börja skissa på en ansökan dit – för det vill ni ju inte gå miste om!

4. Pluggkväll
Torsdag den 20 februari är det äntligen dags för årets första pluggkväll med STOOL! Detta innebär ett kul quiz med fint pris till det vinnande laget som Lärarförbundet sponsrar med. Det bjuds på förstklassiga frallor, kaffe, te och gott sällskap! Så kom bort och häng med oss, ta med den där skrivuppgiften som ska vara inne snart och förbered er på en mysig kväll i skolan.

Mer info hittar du här:
https://facebook.com/events/s/pluggkvall-med-stool/181159636433666/?ti=as

5. Knock ’em down studentrabatt
PEDAL samarbetar nu med Event Center Knock ’em Down vilket betyder att alla våra medlemmar har 20% rabatt på all aktivitet och mat under söndagar, måndagar och tisdagar. Det räcker dessutom att en i sällskapet är medlem i PEDAL så får hela gruppen ta del av rabatten. Sicket klipp, va?!

6. Spel- och pysselkväll
Onsdagen den 12 februari har FIOOL sitt första evenemang i form av en mysig spel- och pysselkväll inför alla hjärtans dag. Det kommer bjudas på gofika och finnas grejer att pyssla med. Varför inte göra ett gulligt kort till någon du håller av? Kanske spela den sväng med något av de spel som finns på plats och bara ha det trevligt? Kom dit vetja!

Mer info hittar du här:
https://facebook.com/events/s/alla-hjartans-dag-pyssel-o-spe/2419224638408296/?ti=as  

7. Sök till POOL – andra chansen
Ångrat att du inte sökte dig till något utskott i år? Än är det inte för sent! POOL har gett en andra chans att söka sig in till utskott, vilket definitivt kan ge dig det bästa året på campus!

Tveka inte, skicka in din ansökan till social@pedalivaxjo senast den 21 februari och förbered dig på massor av skoj!

Mer info hittar du här:
https://facebook.com/events/s/sok-till-pedals-utskott-pool-a/1041431189545191/?ti=as

8. Mad Hatters spalt
Vid detta laget tror jag inte någon har missat att det är alla hjärtans dag på fredag, så här kommer en lista med lite rolig information om denna känsloladdade dag (punkt 8 är nog lite extra tillägnad pedagoger).

1. Alla hjärtans dag i Sverige
Alla hjärtans dag kom till Sverige mycket sent. Först på 1960-talet började dagen firas här. Då lanserades högtiden av kommersiella skäl och blev stor genom handeln. Från början bestod firandet mest av hjärtformat gelégodis, något som finns kvar i dag. På 1990-talet tog firandet fart ordentligt och dagen hamnade i almanackan.

2. Choklad på alla hjärtans dag – så mycket ökar försäljningen
Försäljningen av chokladpraliner ökar med 90 procent den veckan som alla hjärtans dag infaller. Det visar en rapport från Svensk Handel. Godisförsäljningen stiger med 37 procent. För ett par år sedan köpte nästan var 25:e svensk en ask geléhjärtan.

3. Rosor på alla hjärtans dag
På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige. Jämfört med en vanlig dag ökar blomförsäljningen på alla hjärtans dag med 59 procent. Vanligast är mörkröda rosor, men tulpaner och nejlikor har blivit allt vanligare blommor att ge bort.

4. Fler än hälften av alla svenskar firar alla hjärtans dag
Numera firar de flesta av svenskarna alla hjärtans dag genom att skicka alla hjärtans dag-kort, ge bort blommor eller små presenter. 56 procent av svenskarna firar alla hjärtans dag, enligt en rapport som Svensk Handel publicerade 2012. 4 av 10 firar INTE dagen.

5. Vem var Valentin?
Det finns olika berättelser kring vilken Valentin som alla hjärtans dag, eller Valentine’s day, kommer från. Den vanligaste historien är handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han fängslades och dog i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja, vigt unga älskande par. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom.

6. Därför skickar vi kort på alla hjärtans dag
En sägen säger att den fängslade Valentin skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han dog. Han undertecknade brevet med ”din Valentin”. Det sägs vara det första valentinbrevet.

7. En kommersiell dag
I Sverige handlar de allra flesta presenter för under 500 kronor. Bara 6 procent handlar för över 500 kronor, enligt Svensk Handels rapport 2012. Amerikanerna spenderar tillsammans mer än 880 miljoner kronor på godis veckan före den 14 februari, och hisnande en miljard alla hjärtans dag-kort skickas varje år – vilket är mer än någon annan högtid, bortsett från jul.

8. Lärare får flest kort på alla hjärtans dag
Lärare får flest alla hjärtans dag-kort varje år, följt av barn, mammor och fruar. Åtminstone i USA.

9. Vanligaste presenten på alla hjärtans dag
Den vanligaste presenten på alla hjärtans dag är blommor. Middagar, choklad, smycken och geléhjärtan är också vanligt.

10. Förlova sig på alla hjärtans dag
Sex miljoner amerikanska par förlovar sig den 14 februari. Februari är den näst mest populära månaden för frierier, efter december.

11. Den hjärtformade asken
Världens första hjärtformade chokladask kom 1868.

12. Present till hunden på alla hjärtans dag
För många är det viktigt att ge sitt husdjur en present på alla hjärtans dag. Nära nio miljoner amerikaner köper presenter eller kort till sina hundar.

13. Bästa presenten på alla hjärtans dag
Mer än var tredje svensk, 36 procent, vill helst bli bjuden på middag på alla hjärtans dag, vilket gör det till den helt klart populäraste presenten. Kläder och geléhjärtan är de minst populära alla hjärtans dag-presenterna.

14. Alla hjärtans dag – inte bara för kärlekspar
Alla hjärtans dag är inte bara en högtid för den som har en partner. Dagen blir mer och mer en dag som handlar om kärlek. Passa på att visa andra än din partner uppskattning, till exempel en vän, kollega eller granne.

Veckans film:
My Bloody Valentine (1981 & 2009)

Stay calm, we’re all mad here!