Veckomejl v. 6

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Ut i arbetslivet, Generalansökan, Internationell föreläsning, Sök utskott och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Tisdagens kontorsöppet mellan kl. 12-13 hålls denna veckan av Hybris och Jägarn, så glöm inte att komma förbi med matlådan och ta en god kopp kaffe. Snacka lite om allt möjligt och ha en chill lunch helt enkelt!

2. Ut i arbetslivet
Nyexaminerad lärare i jakt på första jobbet? Är du nyanställd men osäker på hur allt fungerar? Var inte orolig! 

Lärarförbundet hjälper dig att få koll på det viktigaste vid första lärarjobbet för att underlätta så mycket som möjligt. Genom att följa de råd och steg som listas på sidan som är länkad nedan kommer du snabbt känna dig mycket säkrare som ny lärare!

Mer info hittar du här:
https://www.lararforbundet.se/artikelsidor/ny-larare-forsta-jobbet?fbclid=IwAR0uam_AR6M3uTxV8a01mml7oB0SgB9XxTuVZy9t7dcZ2CkmNFldIOOBmNs

3. Generalansökan
Nu söker vi en ny general som ska leda årets kickoffgrupp i planeringen för årets bästa vecka! Är du intresserad av att vara med i förberedelserna för årtiondets första kickoff och samtidigt skapa otroliga minnen för alla nya nollor som söker sig till campus? Tveka inte att skicka in din ansökan till pedal@pedalivaxjo.se senast fredagen den 7 februari kl. 23.59! Intervjuer med alla sökande kommer hållas 9 och 10 februari. 

Mer info finns här:
https://www.facebook.com/events/754320265061934/

4. Internationell föreläsning
Eva Elmstedt Frisk som arbetar som internationell sekreterare hos Lärarförbundet kommer hålla en föreläsning om lärarförbundets internationella arbete. Föreläsningen kommer innehålla:

– Agenda 2030 med fokus på mål 4 om utbildning för alla med kvalitet Solidaritet i praktiken.
– Lärarförbundets samarbete med lärarorganisationer i världen.
– Medlemsengagemang – hur kan du bidra? 

Datum: 10/2 -20
Tid: 18.00
Plats: Linnéuniversitetet, sal meddelas senare.

Anmälan sker senast den 3/2 -20 till lararforbundet@vaxjo.se med medlems- eller personnummer. Glöm inte anmäla specialkost eftersom det bjuds på fralla! 

Mer information hittar du på:
www.lararforbundet.se/internationellt

7. Sök utskott!
Det har blivit dags för de olika utskotten att tillsättas, och våra utskottsansvariga letar efter de glada gäng som kommer hjälpa PEDAL att förgylla året med massor av roliga aktiviteter under året.
POOL, FIOOL och STOOL väntar tålmodigt på ansökningar så tveka inte med att skicka in din senast 1/12 klockan 23.59!

Mer information finns här:
https://www.facebook.com/events/797249354083682/

8. Mad Hatters spalt
På torsdag den 6 februari är det Samernas nationaldag, så självklart vill jag hylla detta häftiga folk med lite information om denna dag. 

Samernas nationaldag är gemensam för alla samer, oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. 1992 beslutades det i Helsingfors att samerna skulle ha en gemensam nationaldag den 6 februari och firades för första gången 1993, samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår officiellt öppnades. 

Samefolket har en officiell nationalsång, kallad Sámi soga lávalla (Samefolkets sång), som beslutades 1986. Texten till sången är skriven av sjösamen Isak Saba, född i nordnorska Nesseby och arbetade som lärare och kyrkomusiker, år 1906. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

Elsa Laula Renberg ses som en nationalhjälte för samerna eftersom hon bedrev frågeställningar och problematisering med den orättvisa samerna utsatts för. Hon stod upp för att samernas låga kulturstadium skulle få höjas och att de skulle beskyddas. En stor del av detta handlar om utbildningen och Elsa menade att de samiska barnen inte skulle få en sämre skolutbildning än andra barn, och detta initiativ tog hon på landsmötet i Tråante den 6 februari 1917.
På sin konferens i Tråante/Trondheim den 9-11 februari 2017 beslutade samerådet att Elsas födelsedag den 29 november skulle bli en officiell samisk flaggdag.

Vill du veta mer om samerna? Klicka in på länken:
https://www.sametinget.se/nationaldag

Veckans film:

Sameblod (2017)

Stay calm, we’re all mad here!