Veckomejl v. 8

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Ut i arbetslivet, Afterski, Utbildning för studerandeskyddsombud, Pluggkväll, Sök till POOL – andra chansen, Discord och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Denna tisdag kommer Hattifnatten och Pucken välkomna er på kontoret mellan kl. 12-13, så ta med er matlåda och få er en gó kopp kaffe eller te! 

2. Ut i arbetslivet
Den 20 februari klockan 16.30 i sal K1081 är det dags för terminens ”Ny lärare-första jobbet” som anordnas av Lärarförbundet. Där får du som sistaårsstudent reda på allt du kan behöva veta inför din första anställning. Du får även möjlighet att ställa frågor. Missa inte!

Innehåll
Första jobbet – anställningsintervjun, lön och villkor
Anställningsavtal och vad det ska innehålla
Introduktionsperiod
Arbetstid och arbetsmiljö

Målgrupp: Lärar- och förskollärarstudenter

Anmälan med namn och medlemsnummer/personnummer skickas till lararforbundet@vaxjo.se senast den 14 februari. Det bjuds på smörgås och kaffe/te så inkludera eventuell specialkost.

Välkomna hälsar Lärarförbundet Växjö

3. Afterski
Årets första evenemang med POOL är snart här, och det får man ju bara inte missa! Tillsammans med gästande Viska kan inte denna kvällen bli annat än helfestlig, och efter eventet fortsätter partandet ner till dansgolvet vid Stallarnas öppning. Så ta på er understället, mössan, skidglajjorna och ovven såklart tillsammans med ett glatt humör så ses vi på årets afterski! 

Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/191481625546471/

4. Utbildning för studerandeskyddsombud
Linnéstudenterna söker dig som vill bli studerandeskyddsombud. Har du intresse av arbets- och studiemiljöfrågor, erfarenhet av fackligt arbete, vill kunna påverka dina studier eller bara vill lära dig mer så är du varmt välkommen till ett av Linnéstudenternas utbildningstillfällen under våren 2020.

Växjö:
Måndag 9/3 kl. 17:30-20:00 i sal K2083

Kalmar:
Onsdag 11/3 kl. 17:30-20:00 i sal Ma1066

Anmälan sker via en länk på Linnéstudenternas hemsida, mer info hittar du här:
Bli studerandeskyddsombud!

5. Pluggkväll
På torsdag, den 20 februari kl. 18.00 ät det dags för pluggkväll med STOOL och ett roligt quiz med finfina priser till vinnarna som sponsrats av Lärarförbundet. Dessutom bjuds det på goda frallor från Lärarförbundet och gutt kaffe, så varför skulle man inte vilja komma på denna härliga tillställning?! Ta med veckans plugg och tagga för en trevlig kväll!

Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/181159636433666/

6. Sök till POOL – andra chansen
Ångrat att du inte sökte dig till något utskott i år? Än är det inte för sent! POOL har gett en andra chans att söka sig in till utskott, vilket definitivt kan ge dig det bästa året på campus!

Tveka inte, skicka in din ansökan till social@pedalivaxjo senast den 21 februari och förbered dig på massor av skoj!

Mer info hittar du här:
https://facebook.com/events/s/sok-till-pedals-utskott-pool-a/1041431189545191/?ti=as

7. Discord
Tjenixen kära spelsugna pedalare! Sitter ni någon gång själva och spelar, känner ni suget efter att hitta några kompisar att spela med? Då har PEDAL lösningen för er! För ni har väl inte missat att PEDAL har en egen discordkanal? Oavsett om ni lirar WoW, CS, LoL eller något annat så kika förbi, säg hej och gibba lite! 
https://discord.gg/xvXhYaD

8. Mad Hatters spalt
Denna veckan har många kommuner i landet sportlov, så det kan ju vara lite kul att veta när och varför Sverige införde sportlov. Här kommer därför lite blandad information om sportlovet:

Kommer ursprungligen från de så kallade kokslov som infördes av Bränslekommissionen 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna, eftersom dessa vanligen värmdes upp med hjälp av stenkol och koks. Ransoneringen under krigsåren gjorde att uppvärmningskostnaderna behövde skäras ner markant.
Under 1950-talet började man även använda medicinhygieniska argument som talade för barnens ledighet under senvintern. Eftersom risken för spridning av infektioner och virus under denna tiden på året var det praktiskt att stänga skolorna under en vecka. Sportlovet började i städerna men spred sig snabbt till landsbygden. I slutet av 1950-talet fick sportlovet genomslag i hela landet.

Sportlovet varar i en vecka under februari eller mars, mellan vecka 7-10. Vanligaste veckan är 8, eftersom kommuner motsvarande 37% av Sveriges befolkning har lov. På vissa orter där lovet äger rum i februari kallas det även för februarilov.

Här kommer en lista på placeringen av sportlovet runtom i Sverige:
– Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre
– Vecka 8: Uppsala län (utom Älvkarleby), Skåne län, Södermanlands län, (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal, Örebro län
– Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län (utom Idre), Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland
– Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre

Veckans film:
Sällskapsresan II – Snowroller (1985)

Stay calm, we’re all mad here!