Veckomejl v. 9

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Afterski, Träna med PEDAL, Inspirationsdagar, Utbildning för studerandeskyddsombud, Sök till POOL – andra chansen, Föreläsning för konflikthantering och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
För veckans tisdagsöppet är det Björne och Lärarlyftet som kommer välkomna er till kontoret för lite kaffe och allmänt chill.

2. Afterski
Årets första evenemang med POOL är snart här, och det får man ju bara inte missa! Tillsammans med gästande Viska kan inte denna kvällen bli annat än helfestlig, och efter eventet fortsätter partandet ner till dansgolvet vid Stallarnas öppning. Så ta på er understället, mössan, skidglajjorna och ovven såklart tillsammans med ett glatt humör så ses vi på årets afterski! 

Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/191481625546471/

3. Träna med PEDAL
Den 4 mars är det äntligen dags att träna med FIOOL!
Håll utkik på facebook för evenemang som kommer inom kort!

4. Inspirationsdagar
Landets lärarstudenter välkomnas till vårens Inspirationsdagar – en kostnadsfri branschmässa med fokus på läromedel och lärande. Dessutom bjuds det på fortbildning i form av en halvtimme lång föreläsning kring presentationsteknik av Micke Hermansson.

Stor bokmässa med fokus på läromedel:
På plats finns landets ledande läromedelsproducenter med både storsäljande läromedel och nyheter – för att informera och inspirera. Ett bättre tillfälle att på bara en eftermiddag få full koll på läromedelsutbudet är svårt att hitta.

Nå ut i klassrummet – på riktigt:
Micke Hermansson, prisbelönt föreläsare, lärare och författare, delar med sig av sina bästa tips för att nå ut i klassrummet och väcka elevernas intresse och motivation.

Med mångårig erfarenhet av undervisning och över 450 föreläsningar i bagaget identifierar Micke fallgroparna och hjälper dig att undvika dem. Presentationslyftet är en tydlig och visuell föreläsning med konkreta tips som kan användas i klassrummet!

Allt är kostnadsfritt, till och med fikat bjuder vi på, men de önskar att du anmäler ditt besök på www.laromedia.se/inspirationsdagar

5. Utbildning för studerandeskyddsombud
Linnéstudenterna söker dig som vill bli studerandeskyddsombud. Har du intresse av arbets- och studiemiljöfrågor, erfarenhet av fackligt arbete, vill kunna påverka dina studier eller bara vill lära dig mer så är du varmt välkommen till ett av Linnéstudenternas utbildningstillfällen under våren 2020.

Växjö:
Måndag 9/3 kl. 17:30-20:00 i sal K2083

Kalmar:
Onsdag 11/3 kl. 17:30-20:00 i sal Ma1066

Anmälan sker via en länk på Linnéstudenternas hemsida, mer info hittar du här: Bli studerandeskyddsombud!

6. Sök till POOL – andra chansen
Ångrat att du inte sökte dig till något utskott i år? Än är det inte för sent! POOL har gett en andra chans att söka sig in till utskott, vilket definitivt kan ge dig det bästa året på campus!

Tveka inte, skicka in din ansökan till social@pedalivaxjo och förbered dig på massor av skoj!

Mer info hittar du här:
https://facebook.com/events/s/sok-till-pedals-utskott-pool-a/1041431189545191/?ti=as

7. Föreläsning för konflikthantering
Tillsammans med Lärarförbundet anordnar PEDAL en föreläsning om konflikthantering och svåra samtal där vi har bjudit in Carolina Fernandi för att prata om:
– Samtalsstöd
– Konfliktsamtal
– Känslomässiga och stressade situationer

Det svåra samtalet är något som alla blivande och verksamma lärare kommer att bemöta eller redan bemöter i sin yrkesutövning.

Lärarförbundet bjuder på smörgås och kaffe/te, anmäl specialkost.

När: 19 mars 
Tid: 18:00. Fika serveras från klockan 17:30.
Var: Linnésalen på Linnéuniversitetet
Anmälan till: lararforbundet@vaxjo.se

Anmäl med namn, personnummer och ev. specialkost senast måndagen den 9 mars! 
Eventet hittar du här:
https://www.facebook.com/events/485323495482589/

8. Mad Hatters spalt
Imorgon är det fettisdagen, och det associeras oftast med semlor. Så självklart kommer dagens spalt innehålla lite information om denna väldigt uppskattade dag för alla semmelälskare där ute!

Även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av de temadagar som firas mest i Sverige. Detta firas tisdagen efter fastlagssöndagen, vilken är dagen som inleder själva fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som pågår tre dagar innan själva fastan som i sin tur pågår de 40 dagarna innan påsk. 

Semlan kom in i de svenska hemmen under 1200-talet och har under sin tid haft många namn, bland annat fettisdagsbulle och fastlagsbulle. 1689 noterades i Sverige namnet Hetvägg, något som än idag används när semlan äts tillsammans med varm mjölk. Det ursprungliga sättet att servera och äta semlor var nämligen med mjölk, detta innan den vispade grädden var en del av den moderna semlan. Samma med mandelmassan som tillkom under mitten av 1800-talet.

Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen. Semlor äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, på senare tid har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen.

Veckans film:
Ture Sventon (1972-2019) – finns i mängder av olika tappningar sedan första filmen släpptes och är baserade av en mängd böcker och tidningsserier som släpptes 1948-1973.

Stay calm, we’re all mad here!