Veckomejl v. 20

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Coronas påverkan på Pedals event, Vad händer i KAROLIN?, Discord, Vi finns för er och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Veckans tisdagsöppet hålls av Fiesta och Glenn, som mellan 12-13 kommer sällskapa alla friska som saknar sällskap. Kom in på en kopp kaffe/te, köp ett märke eller fyra och chilla!

2. Coronas påverkan på Pedals event
Som ni säkerligen har märkt är alla våra event inställda för tillfället på grund av de omständigheter som rår, och vi hoppas att ni har förståelse för att detta är för allas säkerhet. I nuläget kommer våra inplanerade event mest troligt vara framflyttade till nya datum när allt har lagt sig och det är säkert att komma ut igen. 

Dock kommer vi fortsätta hålla kontoret öppet för de som är friska från symtom och sugna på lite sällskap och gött snack. Välkomna!

Har ni några frågor, tankar eller idéer till event – tveka inte att höra av er!
Tills det är dags att inta förfester och sittningar tillsammans igen: tvätta händerna, håll er hemma vid symtom och följ Folkhälsomyndighetens råd!

3. Vad händer i KAROLIN?
Vår systerförening i Kalmar har alltid massor med kul för sig, och här kan ni ta del av information kring deras upptåg och påhitt!

Tyvärr ekar det ledsamt nog lika tomt i vår systerförenings kalender för medlemmarna som vår egen med anledning av de omständigheter som pågår. 

4. Discord
PEDAL har en discordkanal för diverse dataspel, vilket är väldigt användbart i dessa tider. Kika gärna förbi för att spela lite eller bara vill snacka lite med andra pedalare – utan risk för smittspridning!

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

5. Vi finns för er
Vi i PEDAL är fortfarande här och finns för er lärarstudenter. I dessa tider med distansundervisning har ni fortfarande rätten till god utbildning. Vi i PEDAL vill fortfarande vara närvarande och kunna hjälpa till ifall det är något som strular med er utbildning. 

Är det så att du har några frågor gällande din utbildning är du väldigt välkommen att kontakta våra utbildningsansvariga så att de kan underlätta er studietid. Vänligen kontakta vår mail eller skicka ett meddelande till PEDAL på Facebook så tar vi tag i ert ärende så snart vi kan! 

Mail: utb@pedalivaxjo.se

Vi hoppas era studier går bra och vi finns här ifall något skulle hända! 

Mvh, 
Lärarlyftet och Björne 
Utbildningsansvariga

6. Mad Hatters spalt

På söndag, den 17 maj, firar Norge nationaldag – eller som de själva kallar det: syttende mai. Även kallad Norges grundlagsdag eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. 

17 maj-tågen, även kallat barntågen, har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Dessa tåg består av marscherande musikkårer och barn klädda i festkläder som viftar med norska flaggor. 

Det går tusentals 17 maj-tåg genom Norge i olika storlekar beroende på vart de går – mindre i byarna och större i städerna. Det största tåget går genom Oslo och består av tiotusentals personer. Oslotåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen och leds av det kungliga gardet som spelar flöjt, trombon, tuba och trummor.

Lite rolig fakta om Norge:
– Norge får 98-99% av sin elektricitet från vattenkraft. Det är mer än något annat land i världen

– Något av det finaste och dyraste vatten som finns att köpa i världen, Voss, är i själva verket bara upphämtat från den kommunala vattenförsörjningen i Iveland, Norge

– Den ursprungliga osthyveln uppfanns av en norsk snickare år 1925

– Gemet anses vara uppfunnet av norrmännen och under andra världskriget blev gemet en symbol för motståndet mot den nazistiska ockupationen och ett tecken på enighet under svåra tider

– Gifta norrmän bär vigselringen på höger hand

– Norrmännen har ett lågsäkerhetsfängelse på en ö där fångar har möjlighet att göra nästan vad de vill. De kriminella som är fängslade där är några av Norges värsta interner, men har trots detta den lägsta siffran på återfall i Europa

– Varje år donerar den norska staten en gigantisk julgran till London som tack för stödet under andra världskriget

– År 2008 adlade norska regeringen en pingvin. Just det, en pingvin. Nils Olav, som han hette, fungerade som en maskot för vakterna på slottet

Veckans film:
Död snö (2009)

Stay calm, we’re all mad here!