VECKOBREV V. 41

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, träna med FIOOL, jobba med PEDAL, Overallis med POOL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Och ni har väl inte missat att vi fått in nya märken till ovven? Det är Findus och Brum som håller er sällskap.

2. Ut i arbetslivet
Har du ett brinnande intresse för språk, pedagogik och integration? Swedish for Professionals söker just nu språkcoacher, ett flexibelt extraarbete, perfekt vid sidan av studierna. Det finns just nu möjlighet till att undervisa digitalt med start omgående samt fysisk undervisning med start från januari i Kalmar. Just nu förstärker de utbildningsteamet och söker dig som vill använda och utveckla dina kunskaper inom pedagogik, retorik och ledarskap.

Som språkcoach får du utbilda och coacha internationell talang i det svenska språket och samtidigt guida dem genom vardags- och arbetslivet i Sverige på ett engagerat och kreativt sätt. En eller flera gånger i veckan träffar du dina deltagare på kundernas kontor och hjälper dem att lära sig svenska med hjälp av ett skräddarsydda material.

En standardkurs är 16 lektioner à 90 minuter. Du väljer själv hur många kurser du har samtidigt utefter din tillgänglighet och efterfrågan från kunder. Arbetet är flexibelt och på timbasis, och passar därför utmärkt för dig som studerar, eller dig som har någon annan huvudsaklig sysselsättning. De rekryterar löpande. För mer information, kika in på Pedals hemsida under fliken “Ut i arbetslivet”. Ansök via https://careers.swedishforprofessionals.com/jobs/1884152-sprakcoach-extrajobb-i-kalmar. Har du frågor kan du kontakta rebecca@swedishforprofessionals.com

3. Träna med FIOOL
Att röra på sig är skönt, speciellt när dagarna är fulla med stillasittande plugg. Du har kanske saknat de roliga lekarna man hade på skolans idrottslektioner, som spökboll eller skeppsbrott? VUGI bjuder in alla Pedalare och Smiskare till en timme fylld med aktiviteter av denna karaktär. Aktiviteten äger rum den 12/10 i ABC-hallen i J-huset klockan 17:30-18:30. Vi samlas i foajén vid ingången till J-huset klockan 17:20. Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information. Hoppas vi ses!

4. Jobba med PEDAL
Det har äntligen blivit dags för PEDAL att ännu en gång jobba på Slottsstallarna! Precis som vanligt inleds arbetspassen med en gemensam måltid på Slottsstallarna där vi sedan kör en genomgång av alla positioner för kvällen! Det behövs alltså ingen tidigare erfarenhet utan instruktioner och genomgångar görs på plats innan Stallet öppnar! Är du ny student går det således utmärkt att komma och jobba med oss även om du saknar tidigare erfarenheter – du kommer att lära dig efterhand.

Datumen då PEDAL arbetar på Slottsstallarna är den 13/10 och 14/10. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

5. Overallis med POOL
Har ni saknat sommaren och vill gå på midsommarfest igen? Eller känner ni att fler behöver få påskägg av påskharen? Längtar ni så mycket till jul att ni vill klä ut er till tomten redan nu? Eller varför inte klä ut er till spöken och skrämma någon veckan innan halloween sätter igång?

Det har äntligen blivit dags för Overallis 2022! Temat för denna sittning är såklart ÅRET RUNT MED PEDAL. Ni kommer bli tilldelade antingen temat sommar, höst, vinter eller vår. Innan sittningen vid 16.00 kommer ni träffas varje tema för sig där ni har en förfest tillsammans för att sedan bege er till Stallet för att möta de andra årstiderna. På Stallet väntar en fantastisk sittning vid 18.00!

Denna gång kommer vi dela ut vilken årstid ni hamnar i och vill du vara med en kompis måste ni två önska varandra. Biljetterna till Overallis kommer säljas 11/10 kl. 16.00 utanför Pedals kontor! Sittningen äger rum den 22/10 klockan 16-20 på Slottsstallarna och kostar 120 kronor. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

6. Palmens spalt
Ibland bjuder livet på det där lilla extra. Mitt i det där så kallade Svenssonlivet med arbete eller studier nio till fem, alla hemmets sysslor och en kronisk trötthet tillåts vi då och då ta del av andra världar, om så bara för ett ögonblick, för att sedan åter träda in i vad som utgör vår egen verkligheten. Självfallet bjöd Pedals utbildningsresa till Amsterdam på detta.

Resor har en förmåga att ge perspektiv på saker och ting. Om det är något man blir varse när man ser sig om i olika hörn av världen, är det hur olika livsöden kan se ut. Husen som reser sig längs med kanalerna i Amsterdam skvallrade om otaliga historier och öden: tragedier, familjeband, romanser och maktkamper. Även om vi aldrig var inne i huset där Anne Frank bodde, var det omöjligt att inte känna en sådan ödmjukhet och sorg inför det liv hon levde bara genom att studera byggnaden, som vid besöket var täckt av byggställningar och plywood, utifrån. Att stå nedanför på gatan och snegla upp längs husväggarna, bakom vilka en liten flicka satt gömd under flera år väcker makabra känslor. Hur hade ett sådant liv varit om man själv upplevt det? Vilka känslor hade virvlat runt i bröstet när man klev uppför trapporna i det till synes smala huset, med alla sina rum? Hur hade Anne Franks liv varit om hon, som vilken annan Amsterdambo som helst, hade kunnat cykla längs med Amsterdams gator och kanaler?

Om det är något som är säkert så är det att livet bjuder på både högt och lågt, sött och salt. Lycka och framgång föregås inte sällan av otaliga misslyckanden och bekymmer, åtminstone om man ser till konstnären Vincent van Gogh. Han utgör ofta sinnebilden för den tragiska och plågade konstnären, vars talang och framgångar är nästintill ofattbara. Måste man känna extra kraftfullt för att förmedla känslor via tavelduken? För känner, det gör man om man studerar hans verk: taveldukar täckta med grova och fängslande penseldrag, nästan så man kunde ana precis hur han fört färgen över duken. Målningar i all sin enkelhet som antyder mer än vad ögat först ser. Hade hans konstverk berett honom samma framgång utan det makalösa och tragiska liv som blev ämnat för honom? Hur hade ens eget liv sett ut som konstnär? Hade det varit samma vemod och tragik? Eller hade man funnit harmoni bland taveldukar och penslar, där i kanalhuset, iförd färgstänkta snickarbyxor bortom all räddning?

Små, lösryckta delar av andra människors liv. Det är två bitar av en stor mosaikbild som jag tar med mig från Pedals resa till Amsterdam. Det är väl ändå fint, att man mitt bland dessa intryck, tillåts skapa sin egen historia. Tillåts skapa egna minnen. Från att snudda vid mörka historier, kunna irra runt bland gator och hus för att hitta ett kafé som taget ur en sagobok: rosa väggar, branta sluttande trappor, rankor som lekfullt slingrar sig från taket ner på nästa våning och bakverk som inte är av denna värld. Från sorgsna livsöden till gyllene solstrålar i kanaler, kantade av cyklar, täckta av morgondis. Från ensamhet till myllrande folksamlingar i ett pulserande nattliv.

Små detaljer kan ofta få stor betydelse i ens liv. Det kan vara sekunden då du för första gången för ögonkontakt med någon som sedan blir en nära vän, eller den där brunchen du åt på hörnet i den där staden, och som nu agerar måttstock för alla framtida bruncher. En verk som fördjupar sig i de detaljer som formar en människas liv och som jag tipsar om denna vecka är Ia Genbergs roman Detaljerna.

Kram på er
/Palmen