VECKOBREV V. 40

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet (a och b), quizkväll med STOOL, träna med FIOOL, jobba med PEDAL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Palmen och Plankan som håller er sällskap.

2. Ut i arbetslivet a och b
a) Bjurbäcksskolan söker vikarier på högstadiet. Vid intresse, kontakta Johanna Svensson på följande telefonnummer: 0471-248298.

b) Huseby bruk söker lärarstudenter som vill undervisa skolklasser på Huseby bruk. Omfattningen är en timanställning under oktober månad. Kontakta johan@husebybruk.se vid intresse.

3. Quizkväll med STOOL
Den 4/10 är det återigen dags för en härlig quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll, klockan 18 i sal H1412, som sätter lite guldkant på vardagen. Vi ses!

4. Träna med FIOOL
Att röra på sig är skönt, speciellt när dagarna är fulla med stillasittande plugg. Du har kanske saknat de roliga lekarna man hade på skolans idrottslektioner, som spökboll eller skeppsbrott? VUGI bjuder in alla Pedalare och Smiskare till en timme fylld med aktiviteter av denna karaktär. Aktiviteten äger rum den 12/10 i ABC-hallen i J-huset klockan 17:30-18:30. Vi samlas i foajén vid ingången till J-huset klockan 17:20. Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information. Hoppas vi ses!

5. Jobba med PEDAL
Det har äntligen blivit dags för PEDAL att ännu en gång jobba på Slottsstallarna! Precis som vanligt inleds arbetspassen med en gemensam måltid på Slottsstallarna där vi sedan kör en genomgång av alla positioner för kvällen! Det behövs alltså ingen tidigare erfarenhet utan instruktioner och genomgångar görs på plats innan Stallet öppnar! Är du ny student går det således utmärkt att komma och jobba med oss även om du saknar tidigare erfarenheter – du kommer att lära dig efterhand.

Datumen då PEDAL arbetar på Slottsstallarna är den 13/10 och 14/10. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

6. Palmens spalt
Har ni hunnit återhämta er efter vad som för många har varit tentavecka? För vissa av er var det kanske dessutom er första tentamen någonsin!

Det är en konst det här med att plugga inför och skriva tentor. Jag minns så väl hur min första salstenta på universitetet utan nåd förkroppsligade begreppet tentaångest. Självklart hade man hört talas om begreppet och man hade ju varit nervös inför prov på gymnasiet. Men det gick inte att jämföra med den ångestliknande känsla som växte som ett svart moln inuti en under tentaveckan; där satt man bland all kurslitteratur och förväntades plugga på “det som var relevant för kursen.” Och att sitta instängd, i kära Stenladan, med 50 andra lika nervösa vrak till studenter i fem timmar ingöt knappast mer lugn.

Hemtentor har enligt mig en tendens att vara lite skönare: man har åtminstone friheten att kunna bestämma var man vill befinna sig med sin tentaångest när man skriver och man har dessutom lite mer betänketid. Dock blir det mindre tillfredsställande när man inte förstår vad man förväntas skriva trots att man bläddrar igenom all litteratur och famlar i blindo för att krysta fram något relevant.

Även om tentor aldrig är speciellt roliga så hittar man sina strategier efter ett tag. Det kan jag efter fem års studier (om inte min långa studietid är ethos nog så vet jag inte vad) lova. Med det sagt tänkte jag att det kunde lämpa sig väldigt väl med några tips som kan underlätta tentaplugg och tentaskrivande.

Utnyttja UB. Jag tyckte det var en sådan lyx att sitta hemma och plugga när jag började studera. Och det är det vissa dagar: när man bara vill stanna i myskläder, kunna dricka nybryggt kaffe när andan faller på och ta en nap eller två när hjärnan vägrar samarbeta. Men det är också så enkelt att man råkar göra allt det där, och lite till (tvätta, städa, kolla serie och laga mat) och inte spenderar lika mycket tid på att faktiskt studera. Det är så värt att kliva ur mysbyxorna, ta på sig ordentliga kläder, hälla det nybryggda kaffet i en termos och sätta sig på UB. Sitter du själv och pluggar så är den tysta avdelningen på tredje våningen magisk. In med bra musik i öronen så ska du se att fokus infinner sig inom kort.

Använd varandra. Det är sällan enbart du som studerar inför en tenta. Grabba tag i några kursare och föreslå att ni ska plugga ihop. Stöt och blöt frågor, teorier och tankar med varandra. Sitt kvar över lunchen och diskutera. Boka grupprum på UB. Skapa chatter och släng iväg frågor i tid och otid. Det är mycket roligare att stressa över plugget tillsammans!

Låt hjärnan vila mellan varven. Din stackars hjärna som du försöker stoppa full med information behöver få tid att återhämta sig och lagra all ny kunskap. Även om du inte aktivt sitter med plugget så bearbetar hjärnan informationen. Har du varit med om att känna dig helt förvirrad över något när du går och lägger dig, för att nästa dag vakna upp och fatta grejen? Där har du ett bevis på att återhämtning kan göra susen!

Ett väldigt grundläggande men ack så viktigt tips är att plugga inför tentan så du slipper omtenta. Att vara förberedd när första tentatillfället ges är att föredra. Desto fortare du klarar kursen, desto snabbare kan du gå vidare i utbildningen, och därmed ha en tenta mindre framför dig.

Kanske det viktigaste att ha med sig är att ta det lugnt. Ibland får man en omtenta. Och självklart är det inte kul att ha den släpandes efter sig. Men till syvende och sist så är det bara en omtenta. Du får fler chanser och himlen kommer inte rasa ner. Man får lov att ha dåliga dagar. Det löser sig, som Timbuktu så fint sjunger.

För den trötta tentahjärnan bjuder jag denna vecka på ett lättsmält lästips i form av en deckarnovell, Den blå pelargonen, författad av Agatha Christie. Trevlig läsning!

Kram på er
/Palmen