VECKOBREV V. 39

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, quizkväll med STOOL, utbildningsresa och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Dompan och Skrotnisse som håller er sällskap. 

2. Quizkväll med STOOL
Den 4/10 är det återigen dags för en härlig quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll, i sal H1412, som sätter lite guldkant på vardagen. Vi ses! Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information.

3. Utbildningsresa
På onsdag bär Pedals utbildningsresa av till Amsterdam. Och oj vad roligt det ska bli! Vi ska få strosa runt på kullerstensgator omgivna av fantastiskt vackra hus, korsa broar som löper över kanaler och gå på konstmuseum. Bättre kan det ju inte bli. Det lär bli en resa vi sent kommer att glömma!

4. Palmens spalt
Vi befinner oss in i märkliga tider. Jag tror att få av oss för några år sedan hade i tankarna att det skulle bli ännu tuffare att vara student rent ekonomiskt än vad det redan var. Men med tanke på vad som sker i världen idag är det inte speciellt konstigt när man väl tänker efter. Och människan har ju levt över sina tillgångar bra länge nu. Kanske är detta den ödesdigra peripeti som behövs för att människan ska få ett mer balanserat förhållande till naturen?

För den enskilda studenten finns det lite småsaker som kan underlätta om man vill slippa stå och vända på slantarna varje månad nu när alla kostnader skjutit i höjden. Här kommer några tips som kanske kan komma till användning:

Det första tipset är att handla second hand. Det går att hitta alla möjliga fynd bara man är tålmodig och kreativ! Fram med lite färg och sök inspiration på nätet, i butiker och hos vänner så kan du piffa till möbler och inredning med enkla medel och små utgifter. Även kurslitteratur och kläder är tacksamt att köpa i andrahand. Vill du spara så mycket pengar som möjligt på just kurslitteraturen brukar det även gå fint att låna de flesta böckerna på bibliotek. Är det stor efterfrågan på UB kan man alltid kika på Växjö stadsbibliotek. Därtill går det att beställa böckerna till Teleborgs bibliotek och hämta samt återlämna dem där om man inte har vägarna förbi stan.

Att handla kläder second hand kan ibland kännas lite tråkigt till följd av missuppfattningen att allt som står att finna i röriga klädhögar längs ner i källarbutiken är urtvättade och ålderstigna plagg. Det finns dock många secondhandbutiker idag som har ett mer samtida utbud. Några ställen värda att spana in är Busfrö (som lyckligtvis finns i bland annat Växjö) samt Arkivet (som dessvärre enbart finns i Göteborg och Stockholm). Därtill går det ofta att hitta många varor i nyskick på exempelvis Tradera och Sellpy. Då och då poppar det dessutom upp olika varianter av så kallade “finloppisar” värda att besöka.

Vill du piffa upp din garderob utan att ens köpa nya grejer är ett annat tips att gå ihop med några vänner, eller syskon, och låna varandras kläder. Den där skjortan som din vän inte har använt på flera månader kanske kan blåsa liv dina gamla jeans som du har tröttnat på. Kombinerat blir det en ny favoritoutfit. Och klänningen som du köpte till din väns bröllop förra hösten, som egentligen var lite för dyr och som sedan dess hängt prydligt på sin galge, passar ju utmärkt till din vän som ska på sitt syskonbarns dop nästa månad. Och det bästa av allt är att det inte behöver kosta en krona!

Ett annat bra knep för att hushålla med slantarna är att handla matvaror som är nära att gå ut och därmed säljs för rabatterat pris, ett koncept som flertalet butiker har börjat med. Inte minst gäller detta mycket frukt och grönt. Vissa butikskedjor säljer exempelvis ut lådor med frukt och grönt för omkring 20 kronor. Låt kreativiteten flöda och koka ihop rätter på det du kommer över till låga priser. Ofta kan man få till roliga, goda och billiga rätter när man tvingas gå lite utanför ordinarie ramar. Utnyttja även den mängd av konton på sociala medier som tipsar om maträtter för lite pengar, varav en personlig favorit är Portionen under tian. 

Ett annat roligt tips att kika in så här i skördetider är de fruktkartor som Fruktförmedlingen tillhandahåller på sin hemsida. Där kan du hitta ställen runt om i Sverige där du kan plocka frukt gratis, allt för att hjälpa till att ta vara på frukt som annars riskerar att ruttna och slängas. Det går även att finna massor av fruktförmedlingsgrupper på Facebook! Åk och plocka äpplen nu i höst och frys in så har du i några månader framöver!. Det bästa är att det går att frysa nästan alla slags livsmedel, inte bara äpplen! Är du osäker om livsmedlet i fråga går att frysa – googla! Men se till att utnyttja frysen för att ge saker längre hållbarhet.

Möjligheten att kunna köpa nya saker även innan de går sönder är inte en möjlighet som människan har haft i alla tider. Inför den uppfinningsrikedom och det arbete som lades ner på att bevara mat och föremål så länge som möjligt, kan man inte annat än känna viss respekt. En bok som illustrerar de svåra förhållanden som våra förfäder, och även många idag, tvingas leva under är ”Raskens” av Vilhelm Moberg. Är man inte sugen på att ta sig an en hel roman går det utmärk att läsa novellen ”Raskens efterleverska” som kan fungera som en slags prolog – trots att den enligt Vilhelm egentligen var tänkt som en epilog. 

Kram på er!

/Palmen