VECKOBREV V. 21

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, LEK medlemsmöte, jobba med PEDAL, quizkväll med STOOL, vad händer i KAROLIN och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
I morgon hittar ni Skrotnisse och Palmen på kontoret. Välkomna förbi med era ärenden eller bara för att hålla dem sällskap över en kopp kaffe. Kontoret har öppet som vanligt mellan 12-13.

Ska du vara Funkis under kickoffen 2022 och missade att hämta ut din funkiströja i samband med torsdagens informationsmöte? Frukta inte; kom förbi Pedals kontor under morgondagen mellan 12-13 och hämta din tröja, samt skriv på kontrakt.

2. Ut i arbetslivet
Växjö kulturskola och Centrumskolan söker personal till sin verksamhet StudioSommar under v. 26 och 27. Kurserna riktar sig till elever i årskurs 1-6. Under dessa veckor arbetar man som kursledare och kursen formas utifrån din kompetens. Kurserna hålls på Centrumskolan och är en möjlighet för barn från Arabyområdet att dela kunskaper och skapa nya kontakter med barn från andra delar av kommunen. Är du intresserad och vill veta mer kan du kontakta Hans Perment eller Lisa Lundberg på hans.perment@vaxjo.se och lisa.lundberg@vaxjo.se

3. LEK medlemsmöte
Den 31/5 har Linnékåren årsmöte. Under mötet kommer den nya kårstyrelsen att presenteras och det kommer ske röstning om bland annat verksamhetsplan och budget för nästkommande år. Linnékårens medlemsmöten är kårens högsta beslutande organ och alla medlemmars åsikter är betydelsefulla för kårens fortsatta arbete. Mötet kommer att hållas fysiskt men möteslänk kan skickas vid önskemål. Se mer information om medlemsmötet i Linnékårens evenemang på Facebook.

4. Jobba med PEDAL
Det har blivit dags för terminens sista jobbtillfälle på Slottsstallarna. PEDAL intar Stallet den 26-27/5. Observera att ingen tidigare erfarenhet av att ha jobbat på studentpub behövs. Innan arbetspasset startar serveras mat till alla jobbare och arbetsuppgifterna gås igenom. Efter avslutat arbetspass får du ett jobbkort som kan ge företräde i kön eller gratis entré. För mer information om jobbtillfället, kolla in evenemanget på Pedals Facebook.

5. Quizkväll med STOOL
Den 31/5 är det dags för terminens sista quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll som sätter lite guldkant på vardagen! Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information. Vi ses!

6. Vad händer i KAROLIN?
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I april har KAROLIN följande event inplanerade:

-schlagersittning 27/5

7. Palmens spalt
Ensamhet. Vad väcker ordet för tankar och känslor hos dig? Njuter du av den? Eller skyr du den som pesten?

För vissa kan ensamhet vara ett privilegium. Det är ett tillfälle för återhämtning, reflektion och möjlighet att landa i allt vad livet medför. Möjlighet att rå om och lära känna sig själv. Kunna ställa sig frågan: vad vill JAG? utan hänsynstagande till hur konsekvenserna drabbar andra. Den självvalda typen av ensamhet kan således medföra mycket gott. Inte minst kan det säkert vara extra nödvändigt att ge sig själv lite extra utrymme i en tid som präglas av uppkoppling och tillgänglighet 24/7.

För andra är ensamhet ett helvete, något som väcker ångest och nedstämdhet. Människan är trots allt ett flockdjur och vi mår bra av att umgås med andra. Det är djupt biologiskt rotat; för länge sedan var det mer eller mindre förenat med livsfara att mista kontakten med sin flock. Tiderna må ha förändrats men det inbyggda alarmsystemet säger ifrån än idag vid långvarig ensamhet, ofta i form av ett lågintensivt stresspåslag som pågår under en längre tid, vilket inte är gynnsamt för hälsan.

Det finns olika slags ensamhet som kan vara skadlig, varav en är den ofrivilliga ensamheten som pågår under en längre tid. Hur den ofrivilliga ensamheten uppkommer och hur symptom på detta manifesteras kan såklart variera. Kanske är det för vissa en effekt av levnadssättet under pandemins toppar. Kanske är det en effekt av att flytta till en främmande stad för studier eller arbete. Kanske är det en kombination av båda.

Ofta omges ensamhet dessutom av ett slags stigma, vilket lätt gör att det förenas med skam. Skam över att sitta på ett kafé själv. Skam över att ansluta till en sammankomst utan någon bekant i antåg. Skam över att andra ska uppfatta en som ensam. I vissa fall är det enklare att bryta ensamhetstrenden – det dyker upp en hobby som passar en som handen i handsken eller så får man plötsligt kontakt med en kursare eller kollega. Men ibland kan det vara svårt även om man väldigt gärna vill finna en gemenskap. Det tar kanske emot att gå på tillställningar ensam, åtminstone om det upplevs som skamfyllt, och då känns det sannolikt tryggare att stanna kvar i sin ensamhet, även om man inget hellre vill än att komma bort från den.

Nu när vädret tillåter sköna eftermiddagar i solen och stämningsfullt grillhäng, se till att bjuda med den där klasskompisen som du inte har lärt känna ännu. Föreslå en kort morgonpromenad eller kaffepaus innan föreläsningen drar igång. Erbjud den ytligt bekanta att slå sig ner på picknickfilten där du och dina vänner sitter en stund. Bjud in, bjud med, erbjud en hand. En liten gest kan göra mycket. Detsamma gäller för dig som känner dig ensam. Våga fråga och bjuda in. Våga be om hjälp.

Till dig som känner att ensamheten är ett privilegium: omfamna den och njut av den. Den längsta relationen du kommer ha i livet är med dig själv, så varför inte vårda den och uppskatta ditt eget sällskap? Till dig som känner dig ensam och far illa av det, kanske lite extra nu när kompisgäng skymtar i alla skrymslen och vrår i samband med pluggdagar och förfester på soldränkta gräsplättar: det finns sätt att få kontakt med andra och det finns hjälp att få. Våga ta den där utsträckta handen. Var snälla mot varandra.

På temat ensamhet tipsar jag om boken Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson. En roman där en hård och inte så sällan ful verklighet återges med ett fantastiskt målande och vackert språk.

Kram på er!
/Palmen