VECKOBREV V. 19

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, grill ´n chill med POOL, prideparad med PEDAL, hajk med FIOOL, vad händer i KAROLIN, och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
I morgon är det Brum och Betsson som håller ställningarna på kontoret. Välkomna förbi med era ärenden eller bara för att hålla dem sällskap över en kopp kaffe. Kontoret har öppet som vanligt mellan 12-13.

2. Grill ‘n chill med POOL
Nu har det blivit dags för Pools sista evenemang för terminen, nämligen Grill ‘n Chill. Vi bjuder in till gött häng på Pedalängen där alla är välkomna! Vi kommer tända grillarna och alla får ta med sig valfritt alternativ att grilla. Under kvällen kommer det finnas möjlighet att spela beerpong och flanke om man känner för det. Ta med er valfri dryck, ett glatt humör och hoppa i ovven så hoppas vi att vi ses på Pedalängen den 13/5, klockan 17.00.

3. Prideparad med PEDAL
Den 14/5 tar PEDAL del av Växjö Pride i form av Prideparaden. Paraden kommer gå av stapeln kl.14.00 med start från Norrtullskolans parkering. Därefter följer ca 1-2 timmars vandring genom centrala Växjö innan paraden avrundas med tal och konsert i Linnéparken.

Vill du gå prideparaden med PEDAL (såklart du vill!)? Ta på dig ovven så möts vi på Norrtullskolans parkering lördagen den 14/5 klockan 13:00 (observera att tiden för samling har ändrats från 13:30 till 13:00). Ta gärna med egna prideflaggor eller dylikt då PEDAL inte har möjlighet att förse deltagande medlemmar med detta.

4. Hajk med FIOOL
Den 21-22 maj anordnar FIOOL en hajk. Vandringen kommer ske längs med Sigfridsleden och sträckan är strax över en mil, vilket även passar bra för den lite mindre vana vandraren. Vi kommer slå läger vid Sandsbro och stanna där över natten, för att fortsätta vandringen tillbaka till campus under nästkommande dag.

Anmälan sker via mail till aktivitet@pedalivaxjo.se. I anmälan skall det uppges namn, personnummer, telefonnummer, specialkost samt ICE-nummer (in case of emergency). Sista anmälningsdagen är den 10 maj kl 23:55. Vänligen observera att det är ett alkoholfritt evenemang för att inte äventyra säkerheten för er som deltar. Se mer information i evenemanget på Facebook.

5. Vad händer i KAROLIN?
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I april har KAROLIN följande event inplanerade:

-brännbollsturnering med ESS 11/5

-beerpongturnering med CNaS 13/5

-utbildningsresa med KAROLIN 22/5

-schlagersittning 27/5

6. Palmens spalt
Normer. Vi är alla medvetna om att de finns, ständigt närvarande. Hur man bör och inte bör bete sig. Vad som passerar obemärkt och vad som skulle vara uppseendeväckande. Många gånger skiftar också normer mellan platser och personer. Ett litet barn som skriker på bussen har nog de flesta överseende med. Även om det kan uppfattas som irriterande faller det inom ramen för vad som anses vara tillfalla det normala. Hade en vuxen person agerat liknande, börjat gallskrika på trean in till stan, så hade nog många ögonbryn skjutit i höjden. Kanske att toleransnivån hade varit aningen högre bland campusstudenter; vi vet ju alla att det förekommer knasiga påfund titt som tätt här, men gemene man hade nog reagerat. 

Ofta fogar man sig snällt i ledet. Inte vill man riskera att bli utstuderad eller ifrågasatt. Det är fullt mänskligt att vilja höra till och passa in, känna att man är en del av gemenskapen. Att man har ett sammanhang. Vissa normer är uttalade, exempelvis att det är fel att döda. Andra är outtalade; de finns där men är svåra att konkretisera. Många gånger är det dessutom först när det sker brott mot rådande normer som det blir extra tydligt vilka normer som faktiskt härskar. 

En stark norm som råder i många delar av världen är heteronormen, vilket väldigt förenklat kan beskrivas som förväntan på att man ska åtrå och ingå relationer med personer av det motsatta könet. Sverige må ha kommit en bit på vägen men heteronormen dominerar oundvikligen här än idag. Inte minst är det påtagligt sett till att homosexuella förväntas “komma ut” och kungöra sin sexualitet för omgivningen; motsvarande förväntas inte av heterosexuella. Ytterligare ett sätt det kan manifesteras via är då det i samkönade relationer ska identifieras vem som är “mannen” respektive “kvinnan” i förhållandet. Det vittnar således om att det enligt normen måste finnas en man och en kvinna i relationen.

Enbart genom subtila språkliga formuleringar kan vi bekräfta eller dementera heteronormen. Denna vecka flödar regnbågens färger över Växjös gator i samband med Växjö Pride. Även om vi har kommit en bit på vägen vad gäller alla människors lika rättigheter och värde, oberoende sexuell läggning och könsidentitet, så har vi en lång bit kvar. Se till att vara en del av förändringen du med. Börja fundera över vad du som enskild person kan göra. Börja fundera över hur du vill ta dig an detta i ditt framtida klassrum. Det som nämns i veckans spalt må enbart vara toppen av isberget på en stort och viktigt ämne, men små saker som att fråga efter “partner” iställer för “flick”- eller “pojkvän” gör också skillnad. Inte minst för att utmana förlegade normer. Eller varför inte hänga med och gå Prideparaden med PEDAL på lördag. Låt oss fira all slags kärlek tillsammans!

Veckans lästips är första delen, Kärleken, i trilogin Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell.

Kram på er!
/Palmen