VECKOBREV V. 18

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, TACK, quizkväll, föreläsning med STOOL, grill ´n chill med POOL, prideparad med PEDAL, vad händer i KAROLIN, och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
I morgon är det Skrotnisse och Fiskägget som håller ställningarna på kontoret. Välkomna förbi med era ärenden eller bara för att hålla dem sällskap över en kopp kaffe. Kontoret har öppet som vanligt mellan 12-13.

2. Tack!
Vi i Pedals styrelse vill tacka alla er medlemmar som kom och hängde vid Pedals tält på Amfium under Valborgsfirandet! Hoppas att ni hade lika kul som oss!

3. Quizkväll
Den 3/5 är det återigen dags för quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll som sätter lite guldkant på vardagen! Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information.

4. Föreläsning med STOOL: Våld i familjen
Den 5/5 anordnar PEDAL, SMISK och VGT en föreläsning om våld i familjen för sina medlemmar. Föreläsaren heter Valentina Hajra och hon besitter omfattande erfarenheter av frågor gällande våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt frågor som rör barn som lever med våld. Utöver sitt arbete på Rättighetsfokus är Valentina utvecklingsledare i våld i nära relationer, barn som far illa och hedersrelaterat våld och förtryck på Region Kronoberg.

Föreläsningen äger rum i Leonardo i F-huset mellan 17:00-20:00. Självklart bjuds det på fika!
Anmälan sker via utb@pedalivaxjo.se
Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information.

5. Grill ‘n chill med POOL
Nu har det blivit dags för Pools sista evenemang för terminen, nämligen Grill ‘n Chill. Vi bjuder in till gött häng på Pedalängen där alla är välkomna! Vi kommer tända grillarna och alla får ta med sig valfritt alternativ att grilla. Under kvällen kommer det finnas möjlighet att spela beerpong och flanke för dem som vill det. Ta med er valfri dryck, ett glatt humör och hoppa i ovven så hoppas vi att vi ses på Pedalängen den 13/5, klockan 17.00.

6. Prideparad med PEDAL
Den 14/5 tar PEDAL del av Växjö Pride i form av Prideparaden. Paraden kommer gå av stapeln kl.14.00 med start från Norrtullskolans parkering. Därefter följer ca 1-2 timmars vandring genom centrala Växjö innan paraden avrundas med tal och konsert i Linnéparken.

Vill du gå prideparaden med PEDAL (såklart du vill!)? Ta på dig ovven så möts vi på Norrtullskolans parkering lördagen den 14/5 klockan 13:30. Ta gärna med egna prideflaggor eller dylikt då PEDAL inte har möjlighet att förse deltagande medlemmar med detta.

7. Vad händer i KAROLIN?
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I april har KAROLIN följande event inplanerade:

-workshop med lärarförbundet 5/5

-brännbollsturnering med ESS 11/5

-beerpongturnering med CNaS 13/5

-utbildningsresa med KAROLIN 22/5

-schlagersittning 27/5

8. Palmens spalt
Efter en intensiv tentamen- och Valborgshelg tryter nog energin för många så här på måndagen. I sådana lägen är det väl tur att vår vän kaffebönan existerar. Det finns få saker som kan få upp undertecknad lika kvickt på morgonen som tanken på dagens första kopp kaffe. Bara doften av nybryggt kaffe! Det är oslagbart. Således tänkte jag att veckans spalt kan få handla om just detta livselixir!

I samband med lite surfande på nätet i jakt på kunskap om kaffe, fick jag lära mig att kaffe är en stenfrukt, vars kärnor är själva kaffebönan. Sverige är dessutom, tillsammans med andra länder i Norden ett av de länder som konsumerar mest kaffe i världen. Kaffe är också globalt sett en mycket eftertraktad råvara. Det är så pass eftertraktat att kaffet i vissa sammanhang anses ligga strax efter den efterfrågade råoljan.

Jag kom även över en liten anekdot som sägs illustrera kaffets upptäckt: kaffet sägs ha druckits för första gången i Etiopien för ungefär 1500 år sedan. En getbonde vid namn Kaldi noterade att hans getter var väldigt energiska och han förstod så småningom att det berodde på att de inmundigat bär från buskarna i området. Bondens nyfikenhet tog överhand och han begav sig med bären till en munk som lyckades framställa en kaffedryck genom att blanda bären med vatten. En trevlig liten historia om ni frågar mig! Men jag reserverar mig för hur hög grad av sanningshalt berättelsen har.

I tider då det varit svårt att få tag på kaffe har människan varit så finurlig att hon kommit på olika slags kaffesurrogat. Ett sådant är att rosta och pulverisera rötterna från blomman Cikoria till ett kaffesubstitut. Cikorian är dock naturligt koffeinfri så vill man få den där extra energin och inte enbart njuta av god kaffesmak får man komplettera med något annat. Och hur likt det egentligen är kaffe rent smakmässigt ställer jag mig aningen fundersam till. Men kanske blir det nästa stora grej!

En kul och mycket konstig sak vad gäller kaffe är att världens dyraste kaffe, som kallas Kopi Luwak, är gjort på kaffebönor som bajsats ut av den indiska palmmården. Dessa kattliknande djur matas med kaffebönor som sägs erhålla en mindre bitter smak efter att ha transporterats genom palmmårdens tarmsystem. Kanske inte den typ av kaffe man är allra mest sugen på när man reflekterar över varans färd från “jord till bord.”

Är man ingen kaffedrickare finns det självklart flertalet andra sätt att njuta av koffeinets uppiggande effekt på, exempelvis i form av te och mörk choklad. Men ack vad man missar då! Inte minst nu när säsongen för iskaffe drar igång! Det är en perfekt period för icke-kaffe-konsumerande individer att påbörja sitt beroende eftersom det bittra kaffesmaken kan döljas bakom diverse olika sötsliskiga smaksättningar.

Veckans lästips är novellen Björnen sover av Alice Munro. Håll tillgodo!

Kram på er!
/Palmen