VECKOBREV V. 12

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, träna med FIOOL, quizkväll, jobba med PEDAL, sittning med POOL, sök lagledare och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider.
I morgon mellan 12-13 är det Dompan och Mario som intar kontoret. Passa på att titta förbi och införskaffa lite nya märken att pryda ovven med!

2. Ut i arbetslivet.
Den 6/4 håller Lärarförbundet kursen ”Ny lärare – inför första jobbet” för studerande medlemmar här på LNU. Kursen behandlar sådant som kan vara bra att tänka på inför sin första anställning. Kursen tar plats i sal H1411 klockan 15:30-18:00. Det bjuds även på fika.

Anmälan skickas till lararforbundet@vaxjo.se och ska innehålla namn, medlemsnummer/personnummer, eventuell specialkost och datumet för kursen (detta då kursen kommer ges vid ännu ett tillfälle längre fram i vår, den 18/5). Anmälan ska vara lärarförbundet tillhanda senast en vecka innan kursen. Är du intresserad av att gå men är inte medlem? Kolla in lärarförbundets hemsida och bli medlem via den. Där finner du även mer information om kursen.

3. Träna med FIOOL.
Har du en önskan om att få den tonade kroppen inför sommaren 2022? Om svaret på denna fråga är ja, då har vi lösningen på detta! Onsdagen den 23 mars kommer VUGI hålla i ett träningspass på Olympen för oss i PEDAL! Detta träningspass passar alla oavsett tidigare erfarenhet inom träningsvärlden. Träningspasset kommer att börja 17.15 i C-hallen i J-huset så vi samlas 17.05 vid entrén i J-huset som är riktad mot UB/Maestro. Kom träningsklädda redo för träning!!! Hoppas vi syns!!!

4. Quizkväll.
Den 5/4 är det återigen dags för quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll som sätter lite guldkant på vardagen! Se kommande evenemang på Facebook för mer information. Vi ses!

5. Jobba med PEDAL.
Det har återigen blivit dags för PEDAL att jobba på Slottsstallarna. Datumen då vi intar Stallet är den 7-8/4. Observera att ingen tidigare erfarenhet av att ha jobbat på studentpub behövs. Innan arbetspasset startar serveras mat till alla jobbare och arbetsuppgifterna gås igenom. Efter avslutat arbetspass får du ett jobbkort som kan ge företräde i kön eller gratis entré. För mer information om jobbtillfället, håll utkik efter kommande evenemang på Facebook.

6. Sittning med POOL.
Snart är det dags för sittning! Den 9/4 kommer POOL anordna en hejdundrande sittning så se till att skriva in det i era kalendrar för det vill ni inte missa. Mer information kommer inom kort.

7. Sök lagledare.
Nu har ansökningsperioden för lagledare under nollningsveckan dragit igång. Som lagledare har man den absolut bästa kontakten med nollorna, vilket även medför att man har en viktig roll i att få dem att känna sig välkomna och se till att de trivs under kickoffveckan. Sista ansökningsdag är den 1/4 klockan 23.55. Skicka er ansökan skickar till pedalkickoff@gmail.com. Intervjuer kommer hållas under söndagen den 3/4 vecka 13 så se till att ni är tillgängliga då. För mer information: se evenemanget på Pedals Facebook.

7. Palmens spalt.
Som den skogsmulle jag är fångades mitt intresse nyligen av att Sveriges tredje största ek utlovades vara inom promenadavstånd från mig. Döm om min förvåning när upptäcktsfärden fick ett abrupt slut på grund av en högt stående ansamling vatten. Det var bara att, aningen besviket, vända om.

För att stilla den nyfikenhet som väcktes i samband med det jag trodde skulle förse mig med en lagom sofistikerad, om än relativt torr, anekdot och faktareferens beslöt jag mig för att förkovra mig i fakta om ekar på annat håll. Enligt skylten som annonserade ekens existens växer en ek i 300 år, den lever i 300 år och den dör i 300 år. Det är minsann ett livsförlopp som heter duga! Att beakta något sådant kan få en att känna sig ganska liten och obetydlig. Vindpinad och väderbiten står eken med rötterna stadigt förankrade i jorden och överlever generationer av mänskligheten. Det är för mig omöjligt att inte känna ett uns av ödmjukhet inför moder jord vid tanken på detta.

I äldre tider ska eken ha ansetts vara helig. Träd har överlag haft en stor betydelse för människan. Det går inte minst att finna i litteraturen. Det faktum att världsträdet Yggdrasil i nordisk mytologi samt Kunskapens träd i Bibel har framstående roller talar för detta. Det går även att se i den magiska värld som Tolkien skapat i form av träden “Enterna” som både talar och rör sig. I filmen Avatar från 2009 porträtteras också ett träd, Själarnas träd, som är essentiellt för invånarna. Med detta som bakgrund är det kanske inte så konstigt att just träd får egna, om än väldigt passiva, roller i skolpjäser.

I oroliga tider kan det kanske vara en tröst att låta sig påminnas om den storväldighet vi är en del av, även om vi ibland förglömmer detta. Låt oss ta eken som nämndes inledningsvis som exempel. Den har genomlevt hundratals år, övervakat människans alla påfund. Den står stadigt kvar och övervakar sin omvärld. Viskar visdomar i vinden. Väntar tålmodigt. Ingjuter hopp i oss om att bättre tider komma skall när knoppar brister ut i blom.

Ett lästips som passar mycket väl till temat träd är Klätterbaronen av Italo Calvino. Det är en aningen lustig roman där majoriteten av handlingen utspelar sig i just träd. Hur detta går ihop lämnar jag till er att själva undersöka. Trevlig läsning!

Kram på er!
/Palmen