VECKOBREV V. 13

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, quizkväll, jobba med PEDAL, sittning med POOL, sök lagledare och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
I morgon mellan 12-13 är det Brum och Skrotnisse som intar kontoret. Passa på att titta förbi och införskaffa lite nya märken att pryda ovven med!

2. Ut i arbetslivet
Den 6/4 håller Lärarförbundet kursen ”Ny lärare – inför första jobbet” för studerande medlemmar här på LNU. Kursen behandlar sådant som kan vara bra att tänka på inför sin första anställning. Kursen tar plats i sal H1411 klockan 15:30-18:00. Det bjuds även på fika.

Anmälan skickas till lararforbundet@vaxjo.se och ska innehålla namn, medlemsnummer/personnummer, eventuell specialkost och datumet för kursen (detta då kursen kommer ges vid ännu ett tillfälle längre fram i vår, den 18/5). Anmälan ska vara lärarförbundet tillhanda senast en vecka innan kursen. Är du intresserad av att gå men är inte medlem? Kolla in lärarförbundets hemsida och bli medlem via den. Där finner du även mer information om kursen.

3. Quizkväll
Den 5/4 är det återigen dags för quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll som sätter lite guldkant på vardagen! Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information. Vi ses!

4. Jobba med PEDAL
Det har återigen blivit dags för PEDAL att jobba på Slottsstallarna. Datumen då vi intar Stallet är den 7-8/4. Observera att ingen tidigare erfarenhet av att ha jobbat på studentpub behövs. Innan arbetspasset startar serveras mat till alla jobbare och arbetsuppgifterna gås igenom. Efter avslutat arbetspass får du ett jobbkort som kan ge företräde i kön eller gratis entré. För mer information om jobbtillfället, kolla in evenemanget på Pedals Facebook.

5. Sittning med POOL
Snart är det dags för sittning! Den 9/4 kommer POOL anordna en hejdundrande sittning så se till att skriva in det i era kalendrar för det vill ni inte missa. Temat är Kanal PEDAL! Vad detta innebär lite mer specifikt går att finna i evenemanget på Facebook.  Biljettsläppet för denna hejdundrande kväll sker onsdagen den 30/3 kl 16.30 utanför Pedals kontor! När ni köper biljett får ni önska en person som ni gärna vill hamna på samma förfest som.

6. Sök lagledare
Nu har ansökningsperioden för lagledare under nollningsveckan dragit igång. Som lagledare har man den absolut bästa kontakten med nollorna, vilket även medför att man har en viktig roll i att få dem att känna sig välkomna och se till att de trivs under kickoffveckan. Sista ansökningsdag är den 1/4 klockan 23.55. Skicka er ansökan till pedalkickoff@gmail.com. Intervjuer kommer hållas under söndagen den 3/4 vecka 13 så se till att ni är tillgängliga då. För mer information: se evenemanget på Pedals Facebook.

7. Palmens spalt
Det är med tungt hjärta som denna spalt författas. För en vecka sedan nåddes Sverige av tragiska nyheter – två lärare miste livet efter en elevattack på en gymnasieskola i Malmö. Samtliga omständigheter kring attentatet är ännu inte allmänt kända och det är inte heller det som spalten ämnar ägna sig åt.

Sett till min anknytning till Skåne och däribland Malmö, föll det sig naturlig att jag besökte gymnasieskolan under min vistelse i staden under helgen. Den vackra skolbyggnaden omgavs av klarblå himmel, svala vårbrisar, trafik och jäkt på gatan utanför. Om det inte vore för flaggan på halvstång och mängden blommor och ljus som kantade ingången till skolgården hade det troligtvis inte varit något speciellt uppseendeväckande med platsen.

Stämningen på skolgården var egendomlig. Det rådde ett vördnadsfullt lugn ackompanjerat av sorg, tacksamhet och kärlek. Ett fåtal besökare både utanför och på skolgården var där. Vissa lämnade blommor, andra visade sitt medlidande enbart genom sin närvaro. Blommor, ljus, kort och brev stod att finna i mängder; gamla studenter på skolan, alltsedan 40- och 50-talet förmedlade sitt stöd och sin förtvivlan; kollegor från runt om i landet beklagade händelsen; nuvarande elever hyllade sina avlidna lärare, uttryckte vilket intryck lärarna hade gjort hos dem och vilken saknad som nu infunnit sig.

Just elevernas hyllningar och lovord gjorde extra starkt intryck på mig. För mitt i all denna tragik skymtar en slags bitterljuv underton: vilka möjligheter vi i vårt kommande yrke har att lämna avtryck hos våra elever. Avtryck som kanske bara blir kvar till den försommardag då glädjefyllda ben springer ut från skolan i folkvimlet och vidare till nästa milstolpe. Avtryck som kanske fäster så starkt att de följer med även under nästkommande kapitel i elevernas liv. Som lärare kommer vi ha så mycket möjligheter. Möjligheten att göra livet lite drägligare för eleverna. Möjligheten att hjälpa dem växa. Möjligheten att vara någon som ser dem, som vill väl, som bryr sig, när livet stormar och kraven känns oöverstigliga. Möjligheten att förse dem med kunskap om högt och lågt. Det är, mitt i det elände som denna händelse innebär, en påminnelse om vilket betydelsefullt yrke vi har valt.

I veckans lästips, Tillbaka till henne av Sara Lövestam, porträtteras starka kvinnor i det tumult som livet utgör. Och självklart får läraryrket också vara med på ett hörn!

Kram på er!

/Palmen