VECKOBREV V. 11

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet a) och b), Afterski, träna med FIOOL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider.
I morgon mellan 12-13 hittar ni Fiskägget och Scouten på kontoret. Kom och köp lite märken och njut av härligt kontorshäng! Missade ni biljettsläppet till fredagens Afterski finns det även möjlighet att köpa biljetter på kontoret.

2. Ut i arbetslivet.
a) Thorén Framtid i Älmhult söker lärarkandidater, i slutet av sin ämneslärarutbildning, som är intresserade av att hålla i lovskola i Älmhult under perioden 13/6-23/6. Det är för elever i årskurs åtta och nio och eleverna kommer att ha individuella kompletteringar; läraren ska finnas där som lite extra hjälp. Det innebär totalt 9 dagar med en sammanlagd lektionstid om 50 h. Hör av er vid frågor och/ eller meddela ert intresse till pedal@pedal.vaxjo

b) Växjö Rödakorskrets rekryterar nu volontärer som är intresserade att hjälpa till med läxhjälp. Det gäller måndagar och onsdagar från 17:00 till 19:00 varje vecka fram till juni. Varje person får anmäla sig de dagar som passar bäst. För att vara volontär måste man vara 18 år eller äldre. De har begränsat antal deltagare för att minska smittspridningen av covid 19. Se deras hemsida för mer information: http://kommun.redcross.se/vaxjo

3. Afterski.
Äntligen har det blivit dags för Afterski med PEDAL den 18/3. Kvällen kommer att bjuda på trubadur och allsång, snacks och annan underhållning ni sent kommer glömma! Det finns fortfarande biljetter kvar, så se till att säkra en under veckan! Skriv antingen till PEDAL på Facebook eller kom förbi kontoret (12-13) på tisdag för att köpa din biljett. Se mer information om evenemanget på Pedals facebooksida.

4. Träna med FIOOL
Har du en önskan om att få den tonade kroppen inför sommaren 2022? Om svaret på denna fråga är ja, då har vi lösningen på detta! Onsdagen den 23 mars kommer VUGI hålla i ett träningspass på Olympen för oss i PEDAL! Detta träningspass passar alla oavsett tidigare erfarenhet inom träningsvärlden. Träningspasset kommer att börja 17.15 i C-hallen i J-huset så vi samlas 17.05 vid entrén i J-huset som är riktad mot UB/Maestro. Kom träningsklädda redo för träning!!! Hoppas vi syns!!!

7. Palmens spalt.
Nu ska det fina vädret hyllas ännu en gång! Åh, så härligt det är! För första gången på flera månader går det att sitta lutad mot en någorlunda solvarm husvägg utan jacka och känna solstrålarna dansa över huden. Det spritter i hela kroppen bara vid tanken på det sköna vårvädret.

Något annat som också kan få det att spritta i kroppen, både bokstavligt och bildligt, är bubbel. Bubbel, mousserande vin, skumpa, champagne, cava, prosecco… ja kärt barn har många namn. Denna vecka tänkte jag bjuda på en liten, men naggande god, faktaspalt om hur vinerna kan bli sådär bubbliga och härliga!

Det finns lite olika tillverkningsmetoder för mousserande viner, varav följande tre utgör de vanligaste: traditionella metoden, tankmetoden och kolsyremetoden. Mousserande viner görs i regel på basvin med hög syra och lite lägre alkoholhalt. Den lägre alkoholhalten är nödvändig för att den andra jäsningen som vinet genomgår, och som är den process då bubblorna uppstår, ska initieras.

Den traditionella metoden brukade förr benämnas champagnemetoden eftersom den användes vid framställningen av just champagne. Vid denna tillverkningsmetod tappas vinet upp i flaskan som vinet sedermera säljs i och jäst och socker tillsätts direkt i flaskan. Jästen och sockret framkallar en jäsning som ger upphov till bubblorna. Framställningen av bubblorna sker således i  vinflaskan när denna metod brukas. Metoden tenderar att ge finare och mer integrerade bubblor (det vill säga att de inte går ur drycken lika fort) i vinet, jämfört med andra metoder.

Framställningen av mousserande vin med tankmetoden går däremot till på följande vis: vinet, i vilket bubblor ska adderas, hälls i en tank tillsammans med socker och jäst som, vi vid det här laget nu känner till, skapar bubblor till följd av jäsningen. Därefter tappas vinet upp på flaskan som det sedan säljs i. Inte sällan produceras exempelvis prosecco såhär.

Den tredje metoden, kolsyremetoden, är den billigaste metoden. Tillverkningen av mousserande vin enligt denna metod går ut på att kolsyra tillförs vinet, ungefär som när man använder en Sodastream. Det kan göras antingen i trycktankar eller direkt i flaskan. Resultatet blir relativt stora bubblor som snabbt tenderar att gå ur vinet. Det var lite kort om hur mousserande vin kan framställas!

Veckans lästips är en roman som skänker läsaren mycket värme i själen: Mödrar och söner av Theodor Kallifatides. Hoppas att ni ska lyckas känna samma härliga pirr denna våriga vecka som jag gör, såväl med som utan mousserande vin i kroppen och Mödrar och söner i handen.

Kram på er!

/Palmen