Veckomejl v. 40

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Valberedningsmöte, Fusk, Jobba med PEDAL, Pluggkväll, Vi finns för er, Vad händer i KAROLIN?, Coronas påverkan på Pedals event, Discord och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Veckans kontorsöppet närmar sig och denna tisdag är det dags för Hybris och Fiesta att hålla låda kl 12-13. Det bjuds såklart på kaffe och te, samtidigt som ni kan köpa fler märken eller bara tjattra om allt och ingenting. Så ta med dig matlådan och kom dit!

2. Valberedningsmöte
Onsdagen den 7/10 kl. 18 kommer PEDAL hålla i ett extrainsatt medlemsmöte med och valberedningsmöte där förändringar kan röstas igenom samt att valberedningen väljs – det vill säga de som kommer välja in den nya styrelsen. 

Vill du vara med och påverka hur den nya styrelsen ska se ut? Skicka då din ansökan senast tisdag den 6/10 för chansen att sitta i valberedningen!

Mer info hittar du här:
https://facebook.com/events/s/valberednings-och-medlemsmote/245750823414167/?ti=as

3. Fusk
Vi har fått till oss att det pågått en del fuskande på universitetets tentor den senaste tiden, vilket gör att vi gärna vill påminna våra kära medlemmar om att det självklart inte är okej. Plugga istället det där lilla extra så gör ni en hejdundrande tenta med ett gott samvete med vetskapen om att ni gjort ert bästa. 

4. Jobba med PEDAL
Det är äntligen dags för vår första jobbvecka för terminen på Slottsstallarna! Detta betyder en sjukt kul kväll tillsammans med härliga jobbare från 

föreningen, bra erfarenhet att lägga i CV:t samt ett jobbkort som kan nyttjas för att antingen gå före i kön eller gå in gratis under en av Slottsstallarnas ordinarie öppetkvällar – plus att alla som jobbar med PEDAL första gången får ett gratis jobbmärke!

Du behöver ingen tidigare erfarenhet eftersom genomgång av alla stationer sker på plats, plus att det bjuds på god mat innan denna genomgång.

Sugen på att jobba med oss? Skriv då till vår jobbansvarig Daniel Galian på jobbansvarig@pedalivaxjo.se eller på Facebook så ordnas en plats direkt. Där skriver du vilken/vilka dagar du vill jobba, tillsammans med mobilnummer, eventuella allergier samt önskemål om vilka stationer som önskas (eller helst undviks) under kvällens gång. 

Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/750394648870237/

5. Pluggkväll
Tisdag den 6 oktober är det dags för en ny pluggkväll som vi hoppas blir lika populär som förra gången! I vanlig ordning bjuds det på ett roligt quiz med fint pris samt goda frallor sponsrade av Lärarförbundet. Så ta med plugget dit och ha en mysig kväll med oss! Välkomna!

Event kommer inom kort!

6. Vi finns för er
Vi i PEDAL är fortfarande här och finns för er lärarstudenter. I dessa tider med till stor del distansundervisning har ni fortfarande rätten till god utbildning. Vi i PEDAL vill fortfarande vara närvarande och kunna hjälpa till ifall det är något som strular med er utbildning.
Är det så att du har några frågor gällande din utbildning är du väldigt välkommen att kontakta våra utbildningsansvariga så att de kan underlätta er studietid. Vänligen kontakta vår mail eller skicka ett meddelande till PEDAL på Facebook så tar vi tag i ert ärende så snart vi kan! 

Mail: utb@pedalivaxjo.se

Vi hoppas era studier går bra och vi finns här ifall något skulle hända! 

Mvh, 
Lärarlyftet och Björne 
Utbildningsansvariga

7. Vad händer i KAROLIN?
Vår systerförening i Kalmar har alltid massor med kul för sig, och här kan ni ta del av information kring deras upptåg och påhitt! Eftersom att vi är systerföreningar är vi välkomna på deras event och de är välkomna på våra!

De kommer ha ett medlemsmöte med fyllnadsval inom kort och i början av oktober har de Glowparty med KAROLIN!

8. Coronas påverkan på Pedals event
Som ni garanterat har märkt har de omständigheter som rår påverkat det mesta som har med fysiskt interaktion att göra, vilket även gäller Pedals event. Vi gör allt vi kan för att fortfarande kunna ha event, dock med lite modifieringar för att rätta oss efter de restriktioner som råder. Så håll utkik efter nya event och tagga för en något annorlunda men härlig termin med oss!

Dock kommer vi fortsätta hålla kontoret öppet för de som är friska från symtom och sugna på lite sällskap och gött snack. Välkomna!

Har ni några frågor, tankar eller idéer till event – tveka inte att höra av er!
Tills det är dags att inta förfester och sittningar tillsammans igen: tvätta händerna, håll er hemma vid symtom och följ Folkhälsomyndighetens råd!

9. Discord
Visste du att PEDAL har en discordkanal? Är du sugen på att spela med andra härliga pedalare eller bara ute efter lite distanserat sällskap? Då är det ett ypperligt tillfälle att hänga på Pedals discordkanal!

Kika gärna förbi för att spela lite eller bara vill snacka lite med andra pedalare – utan risk för smittspridning!

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

10. Mad Hatters spalt
På torsdag, den 1 oktober, är det svenska flaskans dag. Detta innebär att samma datum varje år sedan 1955 firar svenskar att motbokssystemet, även kallad brattsystemet, avskaffades. Men vad är brattsystemet för något?

Det var ett system som trädde i kraft 1919 var ett försök att minska svenskarnas alkoholkonsumtion genom att reglera alkoholbruket. Det byggde på att individuellt kontrollera försäljning av alkoholhaltiga drycker genom en motbok, en sorts stämpelbok, som varje inköpsberättigad person hade. 

Lite snabb fakta om brattsystemet:

– Från början användes motboken bara för spritdrycker för att senare användas även för vin.

– Starköl kunde bara köpas mot recept på apoteken.

– Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter.

– Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Färre än en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens.

– Unga, ogifta män kom sällan i fråga och den som var arbetslös, bostadslös eller saknade inkomst kom aldrig på fråga.

– Motboken blev för många ett medborgarbevis och ett papper som bevisade att man var accepterad av samhället.

– Extra tilldelning för bröllop, födelsedagar och för representation beviljades rutinmässigt efter ansökan. Konstnären Anders Zorn fick år 1919, året innan han avled, köpa totalt 54 liter punsch.

Tänk om vi hade haft detta systemet idag… undrar hur det hade sett ut på campus då!

Veckans film:
The World’s End (2013)

Stay calm, we’re all mad here!