Veckomejl v. 36

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Karantän och Discord, Vi finns för er och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Så var det dags att öppna upp porten till vårt mysiga lilla kontor igen! Det betyder att vi har tisdagsöppet som vanligt mellan 12-13 där Jägarn och Glenn välkomnar er med kaffe/te och gott snack. Under kontorstiden är det även ett ypperligt tillfälle att fixa medlemskap om det inte hunntis med än, samt att köpa några av våra fantastiskt fina märken. Pedals kontor ligger placerat mitt emot informationsdisken i H-huset. 

2. Karantän och Discord
Var du med på den fantastiska nollningen rekommenderar vi att du håller dig i karantän så gott det går ett litet tag framöver. Då är det ett ypperligt tillfälle att hänga på Pedals discordkanal och fortfarande känna sig hyfsat social. 

Kika gärna förbi för att spela lite eller bara vill snacka lite med andra pedalare – utan risk för smittspridning!

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

3. Vi finns för er
Vi i PEDAL är fortfarande här och finns för er lärarstudenter. I dessa tider med till stor del distansundervisning har ni fortfarande rätten till god utbildning. Vi i PEDAL vill fortfarande vara närvarande och kunna hjälpa till ifall det är något som strular med er utbildning. 

Är det så att du har några frågor gällande din utbildning är du väldigt välkommen att kontakta våra utbildningsansvariga så att de kan underlätta er studietid. Vänligen kontakta vår mail eller skicka ett meddelande till PEDAL på Facebook så tar vi tag i ert ärende så snart vi kan! 

Mail: utb@pedalivaxjo.se

Vi hoppas era studier går bra och vi finns här ifall något skulle hända! 

Mvh, 
Lärarlyftet och Björne 
Utbildningsansvariga

4. Mad Hatters spalt
På fredag, den 4/9, är det dagen för ungas psykiska hälsa. Ungas psykiska hälsa försämras hela tiden och det är något som absolut inte bör existera. Innebörden av att må psykiskt dåligt kan vara allt från känslan av stark oro, nedstämdhet, rädsla, sorg och ångest till depression och självmordstankar. Även det lilla bör tas på allvar för att minimera risken att det utvecklas till det värre. 

Men hur ska man hantera situationen om en ung i sin nära krets lider av psykisk ohälsa, eller misstänks göra det? Ja, det är såklart en svår fråga som har många svar beroende på diverse faktorer där allt från vem den unga är och vad som kan vara anledningen till personens problem inkluderas. En ung som visar tecken på psykisk ohälsa behöver självfallet stöd från sin omgivning och människor som bryr sig och lyssnar. 

Det finns, som många vet, nummer att ringa och sidor att besöka när hjälp sökes. Den vanligaste för unga är BRIS som man numera även kan maila eller chatta med, utöver att ringa, men det finns även exempelvis hemsidan mind.se som finns för att förebygga självmordsförsök och självmordstankar. 

Tveka inte att ingripa och försöka hjälpa en ung som verkar ha problem med sin psykiska hälsa och ta alltid deras verbala varningar på allvar även om det låter som de skämtar. Som de lärare vi alla utbildar oss till är detta ett viktigt ämne som ofta kommer upp till ytan och då gäller det att uppmärksamma innan det går för långt. Var rädda om er och om de unga som kan tänkas finnas i er närhet!

Veckans film:
Donnie Darko (2001)

Stay calm, we’re all mad here!