Veckomejl v. 2

Hellu alla medlemmar!

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Välkomna tillbaka, Matematikbiennalen, Slottstallarnas pumpöppning, Sök till Pedals styrelse och Beas spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Då var det dags för årets (och årtiondets) första kontorstisdag! Kom in mellan 12-13 och ta en kopp kaffe, kanske införskaffa dina första märken för året och babbla lite med Calle och Eric. Dela med er av historien den sjukaste händelsen på nyårsafton, eller de där kalsongerna du fick av moster i julklapp. 

2. Välkomna tillbaka!
Vi vill hälsa alla kära medlemmar varmt välkomna tillbaka till verkligheten efter alla jul- och nyårsbravader! Hoppas ni har haft en trevlig ”ledighet” och att ni är taggade på ett nytt år av gemensamhet och skoj! Vi ses i korridorerna eller på kontoret, don’t be a stranger.

3. Matematikbiennalen
16-17 januari 2020 är det dags för matematikbiennalen 2020. Vi i PEDAL har fått i uppdrag att vara sessionsvärdar på de föreläsningar som ges. Och där behöver vi dig! Som sessionsvärd ska du presentera föreläsaren, se till att IT fungerar (och kontakta IT-support om det inte gör det), samt tacka av föreläsaren. All info som ska sägas får du i förväg. Detta ger dig, som lärarstudent bland annat pedagogisk träning i att stå framför en grupp människor och prata, ta del av skolinriktade föredrag utan kostnad och en merit som platsar väl på ditt CV. Du får också gratis lunch den eller de dagar du väljer att vara med samt en avtackningsmiddag några veckor senare. Detta uppdrag ger också PEDAL tillskott i kassan, vilka i sin tur går ut till er medlemmar och innebär att ni kan få större och bättre evenemang.
Vi uppskattar all hjälp vi kan få och du kan bidra antingen en halvdag, två halvdagar, en heldag eller två heldagar.

Skicka ett mejl till pedal@pedalivaxjo.se med ditt namn, ev. specialkost, och vilken dag/dagar du kan medverka. Vi vill ha ditt mejl senast den 10/12. Vi uppskattar alla sorters medverkan!! Även studenter som inte läser till lärare är välkomna att anmäla sig.

Mer viktig info hittar ni här: https://www.facebook.com/events/1284262381762022/

4. Pumpöppning på Slottsstallarna
Fredagen den 17 januari är det äntligen dags för pumpöppning, så tagga loss inför en hejdundrande kväll! Håll utkik på Slottsstallarnas facebooksida för kommande information om kvällen: https://m.facebook.com/Stallarna/

5. Sök till Pedals styrelse!
Du har väl inte missat att vi söker en sekreterare till Pedals styrelse? Vill du vara med och påverka studentlivet för lärarstudenter på campus och samtidigt ha ett riktigt kul år? Tveka inte att skicka in din ansökan till pedal@pedalivaxjo.se senast den 17 januari kl. 23.55! 

Mer info hittar du här: https://facebook.com/events/s/sok-till-sekreterare-i-pedals-/2510529985897152/?ti=cl

6. Beas spalt
Inte alltför längesedan var 2020-talet en tid som kändes väldigt långt bort, men nu är den här och det känns nog lite overkligt för många. Ett helt årtionde lämnar vi bakom oss, och vi hoppar in i ett nytt. Undrar om detta 20-talet kommer bli lika världsomvälvande som för 100 år sedan, på 1920-talet?
Under årtiondet 1920-1929 skedde många förändringar. Första världskriget var över, människor ville lämna de svåra tiderna bakom sig och firade livet. Kvinnorna tog mer kommando, skapade mode som sitter kvar än idag, klippte håret kort, utmanade männen till jämställdhet och såg till att få rösta för första gången i andrakammarvalet 1921 – äntligen! Det kallar jag tuffa damer! 
Den moderna tiden vi ser idag började här, med bland annat bilar, flyg och radio. Elektriciteten och telefonen blev vanligare i hemmen och filmen började få större fäste. Jazzmusiken kom och tog alla med storm, danserna blev allt galnare och folk hade mer tid över till nöjen och levde livet. Det är inte konstigt att det kallades ”det glada 20-talet”! 

Vågar vi hoppas på ett nytt glatt 20-tal? Efter allt klagande varje nyår att ”2014 var ett förj*vligt år, men 2015 är mitt år! Det ska bli mitt bästa år!”. Sedan har det bara fortsatt så varje år… ”2016 sög, men 2017!”. ”Nae 2018 får bli bättre än detta”. ”Men 2019 då?”…inte det heller, nej. 

Å andra sidan, allt är vad man gör det till. Så varför inte bara göra det bästa av varje dag? Vi har ju ändå så många dagar på ett år, och varje gång man vaknar kan man göra ett nytt försök! Det är dags att sluta låta ett nytt år bestämma hur resten av ens liv blir, för att sedan ge upp innan ens januari är slut. Så nu gör vi 2020 till ett hejdundrande år! 

Puss å kam å gattis!