Veckomejl v. 16

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Coronas påverkan på Pedals event, Vad händer i KAROLIN?, Discord och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Frisk, symtomfri och sällskapssjuk i dessa isolerade tider? Frukta inte, Pedalen har tisdagsöppet mellan 12-13 som vanligt. Denna veckan möts ni av Caesar och Lärarlyftet som säljer våra finfina märken och bjuder på kaffe/te – välkomna in!

2. Coronavirusets påverkan på Pedals event
Som ni säkerligen har märkt är alla våra event inställda för tillfället på grund av de omständigheter som rår, och vi hoppas att ni har förståelse för att detta är för allas säkerhet. I nuläget kommer våra inplanerade event mest troligt vara framflyttade till nya datum när allt har lagt sig och det är säkert att komma ut igen. 

Dock kommer vi fortsätta hålla kontoret öppet för de som är friska från symtom och sugna på lite sällskap och gött snack. Välkomna!

Har ni några frågor, tankar eller idéer till event – tveka inte att höra av er!
Tills det är dags att inta förfester och sittningar tillsammans igen: tvätta händerna, håll er hemma vid symtom och följ Folkhälsomyndighetens råd!

3. Vad händer i KAROLIN?
Vår systerförening i Kalmar har alltid massor med kul för sig, och här kan ni ta del av information kring deras upptåg och påhitt!

Just nu ekar det ledsamt nog lika tomt i vår systerförenings kalender för medlemmarna som vår egen med anledning av de omständigheter som pågår. 

Däremot har deras styrelse börjat ha möten med sin stab, precis som vi med vår kickoffgrupp, för att planera den efterlängtade kickoffen! 

4. Discord
PEDAL har en discordkanal för diverse dataspel, vilket är väldigt användbart i dessa tider. Kika gärna förbi för att spela lite eller bara vill snacka lite med andra pedalare – utan risk för smittspridning! 

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

6. Mad Hatters spalt
På torsdag, den 16 april, är en dag som omfamnar ett av lärarens viktigaste verktyg – det är nämligen världsröstdagen. Det är inte ovanligt att lärares röster blir slitna med tiden, oftast handlar det om att många inte vet hur rösten bör användas för att inte slitas för mycket. Det är därför ytterst viktigt att ta hand om sin röst, så här kommer några tips på hur man kan ta hand om den:

– Drick mycket vatten! Det är alltid bra för röst och hals.

– Andas genom näsan i så stor utsträckning som möjligt, då fuktas, värms och renas inandningsluften på bästa sätt och du undviker att bli torr i halsen.

– Harkla dig inte vanemässigt, det sliter onödigt på stämbanden.

– Försök att inte överrösta buller i onödan, exempelvis under bilfärden, på arbetsplatsen, restaurangen etc. (Detta kan dock vara svårt som lärare i en något högljudd klass, eller musiklärare).

– Rökning, något som vi alla redan är väl medvetna om. Tobak är skadligt för rösten, precis som hälsan över lag.

– Tänk på kroppshållningen. Rak rygg, känn tyngden i benen och sänk axlarna lite snett bakåt när du står eller sitter. Detta kommer även göra det lättare att hitta stödet som behövs för att använda rösten på ett sätt som är mindre skadligt.

– Försök minska spänningar i axlar, nacke, käkar och hals. Spänningar och stress påverkar rösten negativt. Ett knep är att “gäspa”, struphuvudet sjunker, rösten blir mer avspänd och klangfull.

– Tänk på att rikta rösten till de lyssnare som befinner sig längst bort. Då blir klangen ofta bättre och knarret minskar.

– Förkyld och hes? Vila rösten, prata mindre men viska inte (skadar ännu mer). Undvik att hosta och harkla för mycket, det påfrestar stämbanden. Behandla hostan med hostmedicin, heshet med vatten, te och halstabletter. Vid kraftig heshet, stanna hemma och vila rösten.

Mer info om världsröstdagen hittar du här:
Självklart ska Rösten ha sin dag

Det är med andra ord inte bara sångare som behöver ta hand om rösten, alla som använder sin röst mycket i sin vardag – särskilt på arbetsplatsen – behöver ta hand om den så den inte slits ut. Personligen tycker jag att alla lärare och lärarstudenter borde gå en liten utbildning i sångteknik, detta eftersom de övningar som sångare gör kan appliceras för att kunna tala högt och mycket under en längre tid utan att slita ut rösten för mycket. 

Är du intresserad av att lära dig mer om sångteknik och vad du kan göra för att underlätta för din röst i läraryrket? Det finns massor av bra tutorials på youtube som är enkelt att bara kolla in, eller så kan du fråga en kompis som är insatt i sång om denne har några bra tips på övningar. 

Veckans film:
The King’s Speech (2010)

Stay calm, we’re all mad here!