VECKOBREV V. 5

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, jobba med PEDAL, generalansökan, quizkväll, pysselkväll och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider.
I morgon är ordningen återställd när Dompan och Brum, en vecka senare än utlovat, intar kontoret mellan 12-13. Kom förbi och säg hej! Vi måste fortsatt förhålla oss till lite regler sett till smittspridningen av Covid-19. Men är du symtomfri och följer förhållningsreglerna är du varmt välkommen att titta förbi med ditt ärende, hämta en kopp kaffe eller köpa några märken!

2. Ut i arbetslivet.
Även denna vecka har vi ett hett tips för dig som är på jakt efter arbetslivserfarenhet eller vill fylla på studentkontot med några slantar. Växjö kommun letar timvikarier till skola och förskola. För mer information, klicka in på följande länk: https://www.vaxjo.se/extrajobb

3. Jobba med PEDAL.
Denna vecka är det dags för Pedals första jobbpass för terminen på Slottsstallarna. Tjoho! Ingen tidigare erfarenhet av att jobba på studentpub behövs. Innan arbetspasset startar serveras mat till alla jobbare. Efter avslutat arbetspass får du ett jobbkort som kan ge företräde i kön eller gratis entré. Eftersom det är fortsatt hög smittspridning i samhället är det bordsservering som råder för tillfället på Slottsstallarna. För mer information om jobbtillfället, se vårt evenemang på Facebook. Hoppas vi ses!

4. Generalansökan.
Ansökningsperioden för Pedals General 2022 är i full gång! Tillsammans med sin kickoff-grupp förbereder och genomför Generalen Pedals kickoff där nya lärarstudenter välkomnas. Som General behöver du ha god planeringsförmåga, bra ledarskap och framför allt ett passionerat engagemang för kickoff-veckan. Är det du som är vår General 2022? Skicka då in din ansökan till PEDAL. Mer information om positionen som General och ansökningsprocessen går att finna i evenemanget på facebook. Din ansökan ska vara oss tillhanda senast den 6/2. Vi ser fram emot att höra från dig!

5. Quizkväll.
Den 1/2 är det äntligen dags för terminens första quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Det kommer att vara en maxgräns på åtta personer per bord, med hänsyn till smittspridningen av Covid-19. Se evenemanget på facebook för mer information och gnugga geniknölarna så ses vi, taggade till tänderna för härligt kvissande!

6. Pysselkväll med FIOOL.
Äntligen har det blivit dags för Fiools första aktivitet för terminen! Den 9/2 anordnar FIOOL Alla hjärtans-dag-pyssel. Oavsett om du är skeptisk till traditionen eller är en obotlig romantiker, kom förbi! Pyssla, fika och umgås med andra Pedalare och sprid lite kärlek! Kärlek kan man aldrig få för mycket av! Vi ses!

7. Palmens spalt.
Ett moment som eleverna på min VFU arbetar med är näthat. Inom detta arbetsområde tittar vi på hur diskussionstrådar på nätet kan spåra ur fullständigt – ofta till följd av att de debatterande sidorna enträget biter sig fast i sina argument, rimliga motargument till trots. Det kan få en att fundera över mänskligheten och dess förmåga att helt sonika blunda för fakta eller nya perspektiv. Inte minst i vår tid där fake news och källkritik är välkända begrepp. Vi vill ju därtill gärna tro att vi själva är duktiga på att navigera i det informationsträsk vi dagligen möter men det är svårare än man kan tro. Vi råkar ständigt ut för allmänmänskliga tankefällor som vi inte ens alltid är medvetna om.

Bekräftelsebias är en vanlig sådan fälla: vi söker bekräftelse som stärker våra befintliga övertygelser. Det är mycket enklare att acceptera information som överensstämmer med redan existerande övertygelser, jämfört med sådant som motsäger detta. Anser jag exempelvis att PEDAL är den bästa studentföreningen kommer jag också att hitta information som styrker mina antaganden gällande detta och högst sannolikt, ofta omedvetet, sålla bort information som utmanar eller motsäger denna föreställning. Det ska dock förtydligas att PEDAL faktiskt ÄR den bästa studentföreningen. Det är ju konstaterat sedan länge.

Vi tenderar även att överskatta vår egen förmåga, varav Dunning-Kruger-effekten är ett mer extremt exempel på detta. Dunning- Kruger-effekten innebär kortfattat att personer med låg kompetens inom ett område tror sig vara mer kompetenta än vad de faktiskt är, vilket är rimligt sett till att bristen på kompetens inom området försvårar förmågan att avgöra det man inte kan. Med denna kunskap som stöd blir det mycket enklare att förstå hur det kommer sig att person X och Y i diverse internettrådar har till synes mycket mer kunskap än experter på området. Jag menar, vi har väl alla någon gång stött på personen som, trots avsaknad av diverse kvalifikationer, tycks veta hur man bäst hanterar en specifik situation?

Det är med andra ord inte alltid så enkelt att vara öppensinnad och opartisk – även om vi säkert många gånger tror att vi är just det. Det gäller att vara vaksam så man inte fastnar i tankefällorna alltför ofta. För lite mer djupgående information om ovanstående kan jag tipsa om podden Dumma människor och avsnittet Alla är vi nättroll.

Veckans lästips, Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman, är inte direkt associerat med ovanstående inslag men den är inte mindre läsvärd för det. Originaltiteln på engelska är The yellow wallpaper om det lockar mer att läsa på originalspråk. Översatt eller ej, det är en tänkvärd novell med ett obegränsat djup. Inte minst är det möjligt att få ett helt annat perspektiv på novellen efter att hemmastudier och karantän har blivit vardag.

Kram på er!

/Palmen