VECKOBREV V. 43

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, sök till styrelsen 2023, träna med FIOOL, jobba med PEDAL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Och ni har väl inte missat att vi fått in nya märken till ovven? Det är Plankan och Brum som håller er sällskap.

2. Ut i arbetslivet
Norlandia förskolor här i Växjö söker nu timvikarier. Ta kontakt med michaela.ellestad@gmail.com vid intresse.

3. Sök till styrelsen 2023
Verksamhetsåret lider mot sitt slut och det är snart dags för en ny styrelse att ta över rodret. Känner du att du vill engagera dig i din förening, se den utvecklas och ha jättekul medan du gör det? Då tycker vi att DU ska söka till Pedals styrelse 2023!

De poster som går att söka är:
Ordförande
Vice ordförande
Kassör
Sekreterare
Aktivitetsansvarig
Utbildningsansvarig (två stycken)
Socialt ansvarig (två stycken)
Webb/infoansvarig
Jobbansvarig

Skicka din ansökan till valberedning@pedalivaxjo.se. Sista ansökningsdag är den 26/10. Ha i åtanke att valberedningen kan kalla dig till intervju någon gång mellan den 30/10 och 2/11 och detta med ganska kort varsel. Detta meddelas till dig via mejl. Håll gärna koll i skräpposten inför dessa datum så du inte missar din intervju om valberedningens mejl skulle hamna där!

För information om vad respektive post innebär, vad som bör stå med i din ansökan och annan viktig information, se evenemanget på Pedals Facebook. Håll även koll på våra sociala medier då samtliga poster kommer presenteras där i veckan!

4. Träna med FIOOL
Nu finns möjligheten att återigen träna med FIOOL! Denna gång står BOOTCAMP på schemat. BOOTCAMP är en form av cirkelträning och utgör ett av flera gruppträningspass som VUGI/Olympen erbjuder sina medlemmar. Träningspasset äger rum den 1/11 i ABC-hallen i J-huset. Vi samlas runt 17:25 i foajén till J-huset. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

5. Jobba med PEDAL
Det har äntligen blivit dags för PEDAL att ännu en gång jobba på Slottsstallarna! Precis som vanligt inleds arbetspassen med en gemensam måltid på Slottsstallarna där vi sedan kör en genomgång av alla positioner för kvällen! Det behövs alltså ingen tidigare erfarenhet utan instruktioner och genomgångar görs på plats innan Stallet öppnar! Har du aldrig jobbat går det således utmärkt att komma och jobba med oss även om du saknar tidigare erfarenheter – du kommer att lära dig efterhand.

Datumen då PEDAL arbetar på Slottsstallarna är den 3/11 och 4/11. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

6. Palmens spalt
Spooktober är här och det innebär att alla slags läskiga typer kommer fram i månljuset. Blodtörstiga monster, psykopatiska massmördare och ett och annat skelett med en tragisk historia lär man stöta på i olika halloweeninspirerade sammanhang. De mest skräckinjagande exemplena är väl ändå de varelser som förväntas kunna känna empati, men som uppenbarligen har avsaknad av detta. Jack the Ripper, Ted Bundy och Voldemort i Harry Potter är några goda exempel på detta. Här kan man ju ana att det är något i deras personligheter som ligger till grund för skräckhistorierna de iscensätter.

Men vad är en personlighet egentligen? Personlighet kan definieras som beteenden hos en individ som är varaktiga och bestående över tid, oavsett vilken situation personen hamnar i. Det kan således röra sig om att vi reagerar, tänker och känner på liknande sätt i flertalet situationer. För att förstå och kartlägga personlighet har många teorier utarbetats under årens gång. Femfaktorteorin, ofta förkortad OCEAN, är en välanvänd och välkänd teori som delar upp personligheten i fem olika faktorer som är grundläggande för personligheten. Respektive faktor har i sin tur en motpol och varje individ placeras på en skala i förhållande till dessa motpoler.

– Openness: ligger man högt på denna skala är man öppen för nya erfarenheter och idéer.  Motpolen innebär således att man istället föredrar rutiner och har en mer konservativ inställning.
– Conscientiousness: placeras man högt på skalan är man välorganiserad och ordentlig. Man är samvetsgrann för att beskriva det kortfattat. Motpolen är kanske inte så svår att lista ut: man är i så fall oorganiserad, opålitlig och slarvig.
– Extraversion: hög placering på denna skala innebär att man är utåtriktad och social. Dess motpol utgörs av man är inåtvänd och introvert.
– Agreeableness: en person som har hög agreeableness är varmhjärtad, hjälpsam och har medkänsla. Motpolen innebär misstänksamhet och ovilja inför samarbete och gentemot andra personer.
– Neuroticism: det som kännetecknar en individ som ligger högt på skalan för neuroticism är bland annat stresskänslighet samt att man lätt drabbas av oro och ångest. Motpolen benämns ofta som känslomässig stabilitet och kännetecknas av att man har ett inre lugn, acceptans och tillit till saker och ting.

Viktigt att ha i åtanke är att det inte finns någon personlighetsfaktor som per automatik klassificeras som mer eller mindre bra. Självfallet lär man finna personlighetsfaktorerna och dess motpoler som mer eller mindre fördelaktiga, men det är sällan så svart eller vitt som man ibland kan tänkas tro. Spontant kan man säkert anta att det är positivt att ligga högt på skalan för agreeableness – vem vill inte vara varmhjärtad och hjälpsam? Men det medför en risk att man blir en så kallad people pleaser som ständigt sätter sina behov före andras. För egen del lär man slå knut på sig själv när man ständig vill behaga alla. Omgivningen kan i sin tur bli frustrerad eftersom de aldrig kan sätta fingret på om personen i fråga faktiskt är överens med övriga eller bara vill vara till lags. Och det vore onekligen svårt för en superskurk som Voldemort att nå sitt mål om han låg högt på denna skala… Därtill lär exempelvis även Voldemort ha egenskaper som i regel anses vara goda – som att vara organiserad och välplanerad. Han hade med all sannolikhet inte lyckats göra en storslagen come back om det inte vore för de horrucrux och mästerliga utpressningar som han planerat.

Värt att nämna är att det med största sannolikhet är psykopatiska drag, personlighetssyndrom eller annan psykisk ohälsa som ligger till grund för de beteenden superskurkar som Voldemort samt mördare som Jack the Ripper och Ted Bundy uppvisar. Men icke desto mindre kan vi placera in dem på en skala gällande deras personlighet. Att personlighetstester bör tas med en nypa salt är värt att ha i åtanke! Personligheter är som ni säkert förstår mycket komplext, men oerhört intressant.

Vill man ha en riktig rysare att läsa i spooktober tipsar jag om romanen Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Föredrar man ett verk som inte är lika ruskigt men ändå innehåller lite läskigheter är Mordet i prästgården av Agatha Christie ett bra tips!

Kram på er
/Palmen