VECKOBREV V. 16

Halli hallå alla fina pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, Medlemsmöte, Sök till funktionär och Hoppsans spalt!

1. Pedalens öppettider
Goda nyheter pedalare! Imorgon, tisdagen den 20/4, öppnar vi upp kontoret! Däremot med vissa regler som vi uppskattar att ni som vill besöka kontoret följer. Reglerna lägger vi ut på facebook och instagram senare idag, så kolla gärna in dem innan du kommer till kontoret. Vilka är det då som sitter på Pedalen imorgon klockan 12-13? Jo, inga mindre än Kosmonauten och Pølsemannen! Titta gärna in om du är frisk och inte uppvisar några symptom för Covid-19 så hjälper de dig gärna med ditt ärende!

2. Medlemsmöte
På onsdag, den 21/4, är det dags för Pedals medlemsmöte. Vi kommer rösta igenom stadgar, alltså regler för hur PEDAL fungerar. Du hittar alla relevanta dokument i evenemanget på Pedals facebooksida. Som medlem i PEDAL har du rösträtt på medlemsmöten, så se till att komma om du vill vara med och bestämma hur vår fina förening ska fungera!

3. Sök till funktionär
Planeringen inför kickoffen är som ni redan vet i full gång och nu har det blivit dags att söka till funktionär, eller funkis som det också kallas! För att kickoffen ska kunna flyta på smidigt räcker det inte med kickoffgruppen och lagledare. Funktionärerna är som pricken över i-et och de knyter ihop kickoff-säcken. Tveka därför inte att söka om du vill vara delaktig och involverad i att välkomna alla nya nollor till PEDAL och vårt campusliv!

Ansökan till funkis kommer ut på Pedals facebooksida under dagen.

4. Hoppsans spalt
Imorgon, den 20 april, var det 114 år sedan majblomman började säljas i Göteborg. År 1907 kallades majblomman för förstamajblomman och intäkterna gick till förmån för tuberkulossjuka. Det är välgörenhetsorganisationen Majblommans riksförbund som ligger bakom majblomman och varje år samlar de in runt 50 miljoner kronor. Idag är organisationens huvudsyfte att samla in pengar för att förbättra barns villkor och motverka fattigdom.

Förutom att arbeta med stöd till fattiga och sjuka är Majblommans riksförbund även politiskt involverade. De kämpar där med att de lagar som finns för att förbättra barns villkor faktiskt följs och att de tolkas utifrån barnets bästa. Just nu kämpar de bland annat med att barnglasögon ska ses som medicinsk behandling. Majblomman säljs idag, förutom i Sverige, även i Finland, Norge och Estland. Däremot såldes den under tidigt 1900-tal även i USA, Indien, Frankrike med flera.

Majblomman och Förstamajblommans riksförbund, som det hette fram till 1998, grundades av Breda Hallberg. Hallberg har för sitt initiativ med majblomman fått flera utmärkelser, bland annat blivit ledamot av Internationella förbundet mot tuberkulos och hedersledamot av Norska Kvinners Sanitetsforening. Hon har även blivit tilldelad en kunglig belöningsmedalj av kung Kristian X av Danmark samt den svenska kungliga medaljen Illis quorum meruere labores. I och strax utanför Göteborg finns även flera minnen av Breda Hallberg, där hon har en spårvagn, en gångväg och ett gymnasium uppkallat efter sig.

Taco hej!
Hoppsan