Veckomejl v. 47

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Coronas påverkan på Pedals event, Årsmöte, Discord och fest och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Vi fortsätter tyvärr hålla kontoret stängt även denna veckan, vilket såklart är väldigt synd men nödvändigt. Men självklart går det fortfarande att fixa med exempelvis medlemskap eller diverse frågor genom att skriva till oss! Hoppas vi  kan öppna upp kontoret snart så ni ännu en gång kan komma in på en kopp kaffe och trevligt sällskap!

2. Coronas påverkan på Pedals event
Som ni redan vet är vi inne på en ny våg och spridningen har blivit värre igen, därmed har de allmänna råden uppdaterats i Kronoberg. Detta gör att det finns några hårda beslut som fattats:

Fram tills den 26 november kommer inga fysiska event förekomma, inklusive våra kontorstider. Årsmötet kommer hållas digitalt via zoom och detaljerad information kommer när det närmar sig. Hur det ser ut med evenemang efter 26 november vet vi inte i nuläget, utan vi får helt enkelt vänta och se!

Det är såklart jobbigt för oss alla på många sätt att behöva gå in i en ny period av extrem social distans, så se till att ta hand om er (och varandra, på avstånd såklart) i dessa tuffa tider som rår! Om du har några idéer på vad vi skulle kunna hitta på för distanserade aktiviteter är det bara att höra av dig, vi uppskattar all hjälp vi kan få!

Tills det är dags att inta förfester och sittningar tillsammans igen: tvätta händerna, håll er hemma så gott det går och följ Folkhälsomyndighetens råd!

3. Årsmöte
Året har gått fort och det är snart dags för ett nytt årsmöte! På onsdag den 18/11 kl. 18.00 är ni varmt välkomna att vara med och bland annat delta när nya styrelsen röstas in. Eventuella motioner som skickats in kommer även behandlas på plats.

Som medlem i PEDAL har du rösträtt i alla frågor som tas upp under mötet. Omröstning sker öppet, såvida ingen medlem begär sluten omröstning. Det bjuds såklart på trevlig stämning och gott humör så kom på mötet och gör din röst hörd. Det är DU som har makten med din närvaro! 

Eftersom vi inte kan bjuda på fika rekommenderas att fixa ihop något själv hemma för att få till den ultimata upplevelsen nu när vi inte kan ses på plats.

Årsmötet kommer nu hållas digitalt via Zoom och detaljerad information kommer när det närmar sig!

Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/2847374558868428/

4. Discord och fest
Känner du dig ensam nu när vi är inne i en ny isoleringsperiod och vill spela tillsammans med andra, eller bara snacka, men i trygghet i ditt eget hem? Glöm inte då att PEDAL har en egen discordkanal där du kan spela lite och snacka med andra härliga pedalare. 

Det kommer dessutom anordnas discordfester, som den vi hade i helgen, lite då och då – så håll utkik på facebook för en ny chans om du råkade missa den. Välkommen in i cybervärmen!

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

5. Mad Hatters spalt
På fredag, den 20/11, firar FN internationella barndagen. Detta eftersom FN:s deklaration om barns rättigheter antogs 1959 och konventionen om barns rättigheter kom 1989 – båda antogs 20/11 och därför instiftade UNICEF internationella barndagen just den dagen. Dock rekommenderade FN:s generalförsamling vid antagandet av resolutionen 1954 att alla länder inrättar en internationell barndag och de föreslog då första måndagen i oktober – vilket är datumet då Sverige har valt att ha sin barndag. 

Många må med andra ord redan ha firat denna dagen i Sverige, måndagen den 5 oktober, men den är fortfarande lika viktig att uppmärksamma vikten av barns rättigheter. 

Barnkonventionen definierar barn att vara varje människa under 18 år och innehåller fyra grundprinciper som ska verka styrande för tolkning av konventionens övriga artiklar. Dessa fyra grundprinciper finns i länken längre ner. Sedan barnkonventionen röstades in för antagande i FN:s generalförsamling 1989 har nästan alla länder ratificerat den – alltså bundit sig folkrättsligt till att förverkliga den. Sverige var ett av de första länderna att ratificera barnkonventionen 1990 och den 1 januari 2020 blev barnkonventionen äntligen svensk lag!

Barnkonventionen ger en definition av vilka rättigheter som borde gälla för alla barn i hela världen. Oavsett kultur, etnicitet, religion, funktionsvariationer eller andra detaljer ska definitionen gälla i alla samhällen. Det handlar om de rättigheter det enskilda barnet har samt understryker den roll och ansvar föräldrar/vårdnadshavare och resterande familjen har, samtidigt som staten ålägger ansvar för att skydda barnet mot vanvård, utnyttjande och övergrepp.  

Mer info om barnkonventionen finns här:
https://www.barnombudsmannen.se/barnombudsmannen/barnkonventionen/

Veckans film:
Child’s play (1988)

Stay calm, we’re all mad here!