Veckomejl v. 18

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Coronas påverkan på Pedals event, Vad händer i KAROLIN?, Discord och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Denna tisdag kommer kontoret hållas öppet kl. 12-13 av Pucken och Lärarlyftet där ni friska och symtomfria kan köpa våra snygga märken, ta er en god gratis kopp kaffe eller te och chilla

2. Coronavirusets påverkan på Pedals event
Som ni säkerligen har märkt är alla våra event inställda för tillfället på grund av de omständigheter som rår, och vi hoppas att ni har förståelse för att detta är för allas säkerhet. I nuläget kommer våra inplanerade event mest troligt vara framflyttade till nya datum när allt har lagt sig och det är säkert att komma ut igen. 

Dock kommer vi fortsätta hålla kontoret öppet för de som är friska från symtom och sugna på lite sällskap och gött snack. Välkomna!

Har ni några frågor, tankar eller idéer till event – tveka inte att höra av er!
Tills det är dags att inta förfester och sittningar tillsammans igen: tvätta händerna, håll er hemma vid symtom och följ Folkhälsomyndighetens råd!

3. Vad händer i KAROLIN?
Vår systerförening i Kalmar har alltid massor med kul för sig, och här kan ni ta del av information kring deras upptåg och påhitt!

Just nu ekar det ledsamt nog lika tomt i vår systerförenings kalender för medlemmarna som vår egen med anledning av de omständigheter som pågår. 

4. Discord
PEDAL har en discordkanal för diverse dataspel, vilket är väldigt användbart i dessa tider. Kika gärna förbi för att spela lite eller bara vill snacka lite med andra pedalare – utan risk för smittspridning!

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

5. Mad Hatters spalt
Denna veckan firar de flesta av oss valborg, även att det detta året kommer bli lite annorlunda och aningen isolerat. Men hur många vet egentligen vart valborg kommer ifrån och varför det tänds brasor och smälls med fyrverkerier?

Valborgsmässoafton är en högtid som firas den 30 april eller 1 maj i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Slovenien, Tjeckien och Tyskland. Grunden till denna tradition ligger i den förkristna högtid som funnits i Tyskland, som senare kommit att uppkallas efter kulten av den heliga Valborg, och gick ut på att elda upp skräp efter vårstädning av skog och mark.

Ända sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg i Sverige) som blev helgonförklarad den 1 maj. Genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna tyska vårfester som hölls under samma dag, vilken kristendomen stämplade som häxförsamlingar. Det troddes att häxorna red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna under valborgsmässoaftonen, mellan den 30 april och den 1 maj, och gjorde ofog i djävulens sällskap. För att skydda sig förde man oväsen med rop, skott, horn och tände eldar på höjderna – sådan blev den kristna tidens förklaring av de förkristna vårseder som fanns. Valborg kom att handla om skydd mot häxor och onda andar.

I Sverige och Finland firas helgen genom att tända brasor och på vissa platser skjuts fyrverkerier. I Nordens förkristna tid firade man en äldre högtid som kopplades till de döda då man ansåg att gränsen mellan levande och döda var som svagast under denna natt – ungefär som en vårversion av halloween. 

De flesta svenskar firar valborgsmässoafton men förbinder inte det med heliga Valborg, festen står oftare som symbol för våren och ankomsten av ljuset. Ursprungligen tändes inte dessa eldar för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. 

Veckans film:
Season of the witch (2011)

Stay calm, we’re all mad here!