VECKOBREV V. 49

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, quiz- och filmkväll med STOOL, LEK årsmöte, finsittning, julpyssel, vad händer i KAROLIN och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Dompan och ordförande för Pedals styrelse 2023, Anton, som håller er sällskap.

2. Quiz- och filmkväll med STOOL
Tisdagen den 6/12 klockan 17:30 är det återigen dags för quizkväll med STOOL! Årets sista quizkväll till ära kommer att se lite annorlunda ut. Kvällen börjar med en traditionell quizkväll; Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Vässa dina bästa quizförmågor! Quizet hålls i sal Homeros.

Efter quizet kommer vi att ta en symbolisk summa på 20 kr för er som vill stanna kvar och se på film. Gratis snacks och dricka kommer att finnas. Observera att platsen för denna quiz- och filmkväll har ändrats till sal Homeros. Evenemanget kommer således inte längre att äga rum på Slottsstallarna. Hoppas vi ses!

3. LEK årsmöte
Den 6/12 har Linnékåren sitt andra ordinarie medlemsmöte för terminen! Mötet hålls i sal Weber och startar klockan 17. För mer information, se Linnékårens evenemang på Facebook.

4. Finsittning
Den 10 december öppnas dörrarna till restaurang Kristina för en exklusiv finsittning med trerätters middag, livetrubadur och andra roligheter! Hoppa i kostymen eller galaklänningen och gör dig redo för en underbar vinterafton i gott sällskap, med god mat och ljuvlig musik. Det kommer att finnas vegetariskt/veganskt alternativ för den som vill ha det. Har ni övriga allergier så meddela oss.

Finsittningen innebär att ni kommer i era bästa kläder, ovvar undanbedes. Evenemanget håller på mellan 18-21 den 10/12 och kommer äga rum på restaurang Kristina i H-huset.

5. Julpyssel
Pedals sista evenemang för den här terminen är inget mindre än julpyssel med FIOOL! Kom förbi och gör något fint inför julen, drick lite glögg eller njut av en eller flera pepparkakor. Det enda du behöver ta med dig är ett leende! Julpysslet äger rum måndagen den 12/6 klockan 18-20. Sal annonseras inom kort. Vi syns!

6. Vad händer i KAROLIN
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I december har KAROLIN följande event inplanerade:

– 6/12 valmöte

-13/12 Luciamys

7. Palmens spalt
Juletid innebär i regel en massa traditioner. Det ska vara på ett visst sätt, annars är det inte jul. Och visst kan det bli påtagligt ibland, inte minst när olika sidor av släkten och nya partners samlas, att traditionerna kan skilja sig mer eller mindre åt. Vissa viker inte en tum gällande jultraditionerna, andra ändrar gladeligen om och testar något nytt. Ibland kan det vara uppfriskande med lite förnyelse. Eller vad säger ni? Det kan räcka med att ändra något litet, såsom att modifiera glöggdrickandet för att blåsa liv i julfirandet.

Glögg. Denna klassiska juldryck har funnits med oss länge. Redan i det gamla Grekland ska invånarna ha inmundigat kryddat vin, vilket  recept från 300-talet skvallrar om. I Sverige benämns glögg för första gången 1609. Det kallades då för glödgat vin, det vill säga att man helt enkelt värmde upp vinet. Glögg dracks dock även innan 1609 i Sverige, åtminstone i liknande tappningar, men det är först runt 1890-talet som glöggen antas ha blivit en svensk jultradition.

Och jultraditioner i all ära, men det kan ju vara roligt att testa något annat än rykande varm glögg med russin och mandlar, ackompanjerat av pepparkakor och lussebullar. Om inget annat så uppmuntrar Blossas variation av glöggsmaker genom åren till variation av en riktig klassiker. Varför inte prova en glöggsangria med apelsin och kanel? Eller njut av glögg och bubbel som har det finurliga namnet glubbel. Är du en riktig glöggfantast är glubbel dessutom ett perfekt sätt för att smyga in glögg även på nyårsafton. Och varför inte testa göra vitvinsglögg för omväxlingens skull?

Och visst kan man utmana klassiker även när det gäller tilltugg till glöggen! Pepparkakorna kan enkelt få lite extra piff genom att addera ädelost. Och varför inte servera våffelhjärtan med kallrökt lax? Våfflor är aldrig fel, och speciellt inte på julen! Linda in dadlar i bacon. Släng in den spänstiga grönkålen i ugnen och hänför även den mest inbitna köttälskaren. Om du har tröttnat på att knapra på pepparkakor kan du rosta mjuk pepparkaka och garnera med brieost, färska fikon och lite honung.

Det finns med andra ord många sätt att förnya och förfina traditioner på, varav glöggen är ett möjligt område. Och kanske är det en lagom stor förändring som inte hotar traditionerna alltför mycket. Varje hem har sannolikt sin egen lilla knorr på hur ett fulländat julbord bör se ut. Och visst kan det vara kul att vidga sina vyer ibland, om än i minimal utsträckning.

För att göra en liten anknytning till det där om att kryddat vin dracks redan i det gamla Grekland blir veckans lästips Med sina läppars svalka av Theodor Kallifatides.


Kram på er
/Palmen