VECKOBREV V. 36

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, utvärdering av kickoffen, grillkväll med POOL, syjunta med FIOOL, quizkväll med STOOL, jobba med PEDAL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Förstärkaren och Scouten som håller er sällskap där. För er som är nya studenter kan tilläggas att ni hittar kontoret i H-huset, mitt emot infocenter.

2. Utvärdering av kickoffen
Deltog du under årets kickoff som nolla? Då hade vi uppskattat om du tog dig tiden att fylla i nedanstående enkät. Dina svar är anonyma och det förväntas ta ungefär fem till tio minuter att besvara enkäten. Dina svar hjälper oss att förbättra framtida kickoffveckor. Tack på förhand!

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeAsqtt996…/viewform…

3. Grillkväll med POOL
Fredagen den 9/9 anordnar POOL en grillkväll på Pedalängen. Grillar kommer att finnas på plats och alla får ta med sig valfritt alternativ att grilla. Ta med er valfri dryck, ett glatt humör och hoppa i ovven så hoppas vi att vi ses på ängen klockan 17:00. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

4. Syjunta med FIOOL
FIOOL bjuder in till syjunta tisdagen den 13/9, vilket förefaller otroligt lägligt nu när man har samlat på sig nya märken och vill snygga till ovven inför höstens aktiviteter. På plats kommer det att finnas nål, tråd, ett antal tyger samt möjligheten att kunna köpa fina märken från PEDAL. Det enda du behöver ta med dig är din egna overall och eventuellt tidigare införskaffade märken som du vill sy på. Givetvis kommer det även att finnas fika! Syjuntan äger rum i salarna K1212 och K1213 mellan 18-20. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

5. Quizkväll med STOOL
Den 14/9 är det äntligen dags för terminens första quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information och gnugga geniknölarna så ses vi, taggade till tänderna för härligt kvissande! Information om sal publiceras i evenemanget på Pedals facebooksida inom kort.

6. Jobba med Pedal
Det har äntligen blivit dags för PEDAL att ta sig an terminens första jobbpass på Slottsstallarna! Precis som vanligt inleds arbetspassen med en gemensam måltid på Slottsstallarna där vi sedan kör en genomgång av alla positioner för kvällen! Det behövs alltså ingen tidigare erfarenhet utan instruktioner och genomgångar görs på plats innan Stallet öppnar! Är du ny student går det således utmärkt att komma och jobba med oss även om du saknar tidigare erfarenheter – du kommer att lära dig efterhand. Datumen då PEDAL arbetar på Slottsstallarna är den 15/9 och 16/9. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

7. Palmens spalt
Höstterminen har dragit igång på riktigt för de flesta och med det väntar högar av litteratur och ett oändligt antal uppsatser och tentor. Då får man se till att skaka liv i det akademiska skrivandet som legat undanstoppat under sommaren. För både nya och mer erfarna studenter kan det därmed kanske komma väl till pass med lite uppfräschning och förtydligande gällande vissa aspekter av det skrivna ordet. Välkomna till Palmens lilla språkspalt!

Hur är det nu med ord som utgör sammansättningar av flera ord? Ska de skrivas ihop eller skrivas isär? Man vill ju helst undvika de där onödiga särskrivningarna. Vi har väl alla stött på de humoristiska varianterna: rök fritt och sjuk sköterska, vars innebörd blir fullkomligt annorlunda när de särskrivs istället för att skrivas ihop.

Och det kan vara väldigt trassligt att reda ut om ord ska skrivas ihop eller skrivas isär. En bra tumregel är att ord för det mesta skrivs ihop i svenskan, vilket är tvärtemot hur det brukar gå till i engelskan (det är ju klart att det inte ska vara alltför enkelt). Ytterligare ett tips för att ta reda på vad som gäller för ett specifikt ord kan vara att säga det högt för dig själv. Säger du “jätteroligt” eller “jätte (paus) roligt”? Låter det som ett ord, ska det även skrivas som ett ord.

Är du fortfarande osäker på om ordet ska särskrivas eller ej, slå upp ordet i Svenska Akademins ordbok (svenska.se) och se hur ordet skrivs där. Då får du garanterat svar. Svenska Akademins ordbok är att föredra framför exempelvis stavningskontrollen i Google drive. Den sistnämnda tenderar nämligen att komma med alla möjliga knasiga förslag!

En het potatis i språkdebatter är huruvida de/dem ska bytas ut mot det mer vardagliga och talspråkliga “dom.” Var man står i denna fråga är givetvis en smaksak men i regel bör fortfarande “de/dem” brukas i uppsatser. Nedan följer två knep för att lyckas få rätt på när de/dem bör användas.

Kan du byta ut “dom” mot “jag” är det “de” som ska skrivas ut. Kan du istället byta ut “dom” mot “mig” är det “dem” som gäller.

Jämför exempelvis följande meningar av denna exempelmening:
Byxorna hon fick i present var fina. Det var flera som berömde “dom”.

Byxorna hon fick i present var fina. Det var flera som berömde “jag”/ Byxorna hon fick i present var fina. Det var flera som berömde “mig”.

Det sistnämnda alternativet är det som ska användas. Meningen blir därmed: Byxorna hon fick i present var fina. Det var flera som berömde dem.

Ett annat knep för att skilja på “de/dem” är att prova säga det på engelska:

översätter du till they → skriv de

översätter du till them → skriv dem

översätter du till the →skriv de

– dom är starka – they are spicy – de är starka.

– kan du hålla dom en stund – could you hold them for a while – kan du hålla dem en liten stund?

– dom fina hundarna – the beautiful dogs – de fina hundarna.

En viktig sak att ha koll på i samband med uppsatser är citat och hänvisningar till andra texter och verk. Missar du detta kan du anklagas för plagiat och i värsta fall bli avstängd från universitetet. Så se till att ha koll på vad som gäller när du ska hänvisa till eller citera andra verk! Nätet är fullt av mallar på hur man refererar inom samtliga referenssystem så utnyttja dem om du är osäker.

Det som berörts i denna språkspalt är enbart toppen på isberget. Det finns en massa saker att hålla koll på när man skriver så det gäller att hålla tungan rätt i mun! Men övning ger färdighet!

Vill du ha ett lite torrare lästips på temat språkriktighet kan jag tipsa om Svenska skrivregler av språkrådet! Föredrar du istället något lite mer lättsamt tipsar jag denna vecka om novellen ”De blå silkesstrumporna” av Elin Wägner.

Kram på er!

/Palmen