Veckomejl v. 49

Hellu alla medlemmar! 

Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Coronas påverkan på Pedals event, Discordfest och Mad Hatters spalt med veckans film!

1. Pedalens öppettider
Vi kommer tråkigt nog behöva hålla kontoret stängt resten av terminen, vilket såklart är tråkigt men nödvändigt. Men självklart går det fortfarande att fixa med exempelvis medlemskap eller diverse frågor genom att skriva till oss! Vi hoppas kunna öppna upp i vår igen så ni ännu en gång kan komma in på en kopp kaffe och trevligt sällskap!

2. Coronas påverkan på Pedals event
Som ni redan vet är vi inne på en ny våg och spridningen har blivit värre igen, därmed har de allmänna råden uppdaterats i Kronoberg. Detta gör att det finns några hårda beslut som fattats:

Som det ser ut just nu kommer tyvärr inga sociala aktiviteter eller evenemang, exempelvis kontorstider, finsittning, pluggkvällar och träningspass, äga rum under resterande termin och vi hoppas ni har förståelse för detta beslut. För de som vill umgås med pedalare på distans finns vår discordkanal till förfogande där det alltid är öppet för spelsällskap eller bara allmänt snack. 

Det är såklart jobbigt för oss alla på många sätt att behöva sitta i en ny period av extrem social distans, så se till att ta hand om er (och varandra, på avstånd såklart) i dessa tuffa tider som rår! Om du har några idéer på vad vi skulle kunna hitta på för distanserade aktiviteter är det bara att höra av dig, vi uppskattar all hjälp vi kan få!

Tills det är dags att inta förfester och sittningar tillsammans igen: tvätta händerna, håll er hemma så gott det går och följ Folkhälsomyndighetens uppmaningar och råd!

4. Discordfest
Festsugen i isoleringen? Frukta inte! På lördag, den 5:e december, är det dags för en ny discordfest! Du kan där festa med ett gäng härliga pedalare, spela roliga spel eller bara sitta och umgås – helt smittofritt och säkert i ditt eget hem! Mer specifik information och taggande kommer i ett inlägg på Pedals facebook under veckan.

Pedals discordkanal är alltid öppen för spel och sällskap när det känns ensamt, så det är bara att hoppa in!

Klicka på länken så hörs vi!
https://discord.gg/3UHmwac

5. Mad Hatters spalt
På onsdag, 2/12, är det internationella dagen för avskaffande av slaveri. Det är en dag instiftad av FN för att fira avskaffandet av slaveri. Men har slaveriet verkligen försvunnit helt egentligen?

När någon nämner ordet ‘slaveri’ tänker troligtvis de flesta på den transatlantiska slavhandeln där miljontals människor transporterades med slavskepp från den Afrikanska kontinenten till Amerika där de tvingades arbeta under hemska förhållanden. Redan under 1400-talets andra halva började européerna handla med slavar längs västkusten av Afrika. Mellan 7-10 miljoner människor hade skeppats för slaveri år 1867, men i samband med kolonialismen under 1800-talet avskaffades slaveriet i Afrika officiellt. 

Den 2:a december varje år firas den internationella dagen för avskaffandet av slaveri, men något många inte tänker på eller är medvetna om är att även idag pågår slaveriet för fullt. Det finns alltså fler slavar i världen idag än någonsin tidigare i vår historia. Det finns såklart fler former av slaveri än de som initialt kommer i tankarna, exempelvis barnarbete, tvångsarbete och slaveri för rituella eller religiösa ändamål. Sedan finns det nu även en nyare form av slaveri, nämligen människohandel. Många utsatta av den formen överges bokstavligen av både rättsliga och sociala system där deras värld endast består av exploatering och övergrepp. 

FN:s generalsekreterare uttryckte sig en gång i ett meddelande på följande vis:
” Varje dag, i världens alla hörn, säljs kvinnor till bordeller för sexuell exploatering. Barn arbetar i gruvor, placerar explosiva ämnen och andas in giftigt damm. Män, separerade från sina familjer, tvingas arbeta på plantager eller lever inlåsta i fabriker utan någon som helst lön för att återbetala lån som aldrig tar slut.”

År 2012 uppskattade ILO, den internationella arbetsorganisationen, att antalet slavar i modern tid var 21 miljoner. Det är en siffra som chockar mig något enormt, att det finns så många som arbetar under så hemska förhållanden för en otroligt liten till nästan oexisterande lön i modern tid…

Att vara konsument i ett sådant samhälle som vi har idag, där produkter genomgår flertalet företag och behandlingar, är det ett projekt att spåra många produkter för att slippa stödja slaveriet. Vissa är i princip omöjliga att spåra dessutom, så att leva helt fairtrade skulle vara en otrolig utmaning. Gång på gång uppmanas stater och stora ledare i länder att ta akt mot slaveriet men lite verkar göras för att förändra situationen. Det behövs en rejäl omvändning för att det ska kunna stoppas och förhoppningsvis går det att börja vända det åt rätt håll snart.  

Veckans film:
Antebellum (2020)

Stay calm, we’re all mad here!