Ny student?

Är du ny på Linnéuniversitetet i Växjö? Då är detta sidan för dig. Här kommer du att hitta tips och råd inför dina kommande universitetsår.

Utbildningen
Universitet använder sig av otroligt många sidor för olika ändamål och många gånger kan detta vara förvirrande. Vi hoppas att detta kan bena ut sidorna en aning och ge en något klarare bild.

» lnu.se – Universitetets hemsida. Info om både utbildning och livet som student.

» lnu.se/student – Studenternas portal. Info om livet som student samt om alla kurser, t.ex. material och schema.

» https://vfuportalen.lnu.se/larare/ – Här kommer du att välja var du vill vara på din VFU samt framtida kurser och inriktningar. Här finns även din individuella studieplan.

Boende
» https://linnek.se/bostadsinfo/ – En guide till de hyresvärdar som erbjuder lägenheter för studenter samt tips på hur du kan söka och var. Det finns många olika boendeformer att välja på. Ett tips är att ställa sig i kö på boplats.vaxjo.se redan idag!

Kåren
https://linnek.se/ – Studentkåren kan liknas vid studenternas egen fackförening som för vår talan mot universitetet. Hit kan du vända dig när du vill ha stöd om du behöver hjälp av olika slag t.ex. med lärare, kurser, studiesociala frågor o.s.v. De har även en bokbank och bostadsförmedling. Som medlem i Linnéstudenterna får du flera olika medlemsförmåner och ett medlemskap krävs även för att komma in på campus studentpubar.

Litteratur
Har du fått din första lååånga lista på litteratur till din första kurs? Får endast åsynen av alla böcker din plånbok att eka tomt? Lugn. Nedan följer några tips om hur du kan gå tillväga.

Vill du äga böckerna kan du använda dig av boksajterna i vår länklista. Många sidor har studentrabatter för att göra inköpen så billiga som möjligt. Campusbokhandeln säljer även begagnade böcker.

För att slippa inhandla alla böcker som står på din första litteraturlista finns det lite andra vägar att gå. Växjö Campus har ett stort och innehållsrikt bibliotek som har all kurslitteratur. Nackdelen är att det kan vara relativt stort tryck på böckerna. Det finns dock alltid minst två referensexemplar som du får sitta på biblioteket och läsa. Ett stenkast från campus ligger även Växjö stadsbibliotek där du kan låna böckerna. Ytterligare ett alternativ är att passa på att låna böckerna på ett bibliotek i hemorten när du är på besök.

Skulle fortfarande inget av alternativen locka kan du vända dig till dina lagledare under kickoffen eller andra äldre kompisar som redan läst några år. Du kan också komma till vårt kontor under våra öppettider så kan vi försöka ge dig lite tips och råd!

Studentpubarna

Slottstallarna
Slottstallarna som ligger nedanför slottet var förut stall till Teleborgs slott och ägs idag till viss del av studentkåren. Där finns två dansgolv och mysiga rum att sitta och umgås i. De har ofta temakvällar som musikquiz, karaoke, open mic och trubadurer. Öppet på torsdagar och fredagar.

Sivans Studentpub
Sivans ägs av nationerna och EHVS. Här jobbar studenter för att studenter ska ha så roligt som möjligt. Det finns ett stort dansgolv och två relaxhörnor. Här hålls många sittningar. På fredagskvällar kan man gå på after school, äta mat och dricka en öl eller cider för en billig peng. På lördagsförmiddagar serveras brunch, både varm och kall. Puben är öppen på onsdagar och lördagar.

Har du några frågor kan du alltid skicka iväg dem till pedal@pedalivaxjo.se!