Veckomejl v.39

Hejsan alla ünderbara medlemmar!

 

Veckans veckomejl innehåller information om Kontorets öppettider, Ut i arbetslivet, Bootcamp, Spel – och quizkväll, Tacksittning, Bonsai Campus, Nya utskottare och Power Kings spalt.

 1. Kontorets öppettider

Som vanligt slår vi upp dörrarna till vårt käcka kontor på tisdag kl 12-13. På plats finns Sofia och Rasmus. Kom förbi och ta en kopp kaffe, köp några märken, (och kanske en overall?) eller bara häng med oss!

 

 1. Ut i arbetslivet

ABF Södra Småland har ett projekt kallat Kompisförmedlingen.

Kompisförmedlingen är ett 3-årigt projekt som vänder sig till isolerade unga i åldern 13 – 24 år som har lång skol- och arbetsmarknadsfrånvaro (sk. hemmasittare) i Växjö, Alvesta, Uppvidinge och Tingsryds kommun som befinner sig inom NPF-spektrumet. (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar så som ex. autism, ADHD, ADD, Touretts)

ABF söker nu Kompisar till Kompisförmedlingen. Ni som lärarstudenter kommer med största sannolikhet möta dessa elever så småningom och detta skulle ge er en god och nyttig erfarenhet inför ert kommande yrkesliv.

Projektet handlar om att få en pålitlig Kompis som man bygger en tillitsfull relation till. ABF:s målsättning är Deltagaren över tid bli så trygg med sin Kompis att de så småningom kan bryta isoleringen och gå från isolerad ensamhet till en social gemenskap – på deras villkor. Skulle detta sedan leda till att Deltagaren skulle återgå, till viss del, till skola eller arbete är det självklart en positiv bieffekt, men det är inte målsättning.

Som Kompis är man timanställd och får 150 kr/tim. inkl. semesterersättning. För att söka behöver man ha ett intresse av att möta och bemöta dessa individer men också veta att man blir kvar i närområdet de närmaste 2-2,5 åren eftersom man i projektet jobbar med kontinuitet.

Alla som jobbar i Kompisförmedlingen får, innan man får börja jobba, en utbildning av ABF Södra Småland i hur man möter, bemöter och jobbar mot och med dessa individer.

 

För att söka, hör av dig till Lena Klarefelt på lena.klarefelt@abf.se.

 1. Har det blivit mycket stillasittande de senaste veckorna?

Då är detta det perfekta tillfället för att röra lite på kroppen! FIOOL anordnar nämligen ett bootcamp den 29/9. Så dra ihop ett gäng och kom och träna med oss!
OBS: Anmälan gör till Nils Gop på aktivitet@pedalivaxjo.se, först till kvarn!

Evenemanget hittar du här: https://www.facebook.com/events/885439998316895/

 

 1. FIOOL och STOOL slår sina kloka huvuden ihop!

Spel-och quizkväll, visst låter det hur najs som helst? Den 1/10 kör vi! Dra ihop ett gäng och kom och häng med oss! Evenemang med mer info kommer på facebook inom kort.

 

 1. Sugen på att jobba pub?

På lördag den 29/9 är det dags för årets tacksittning och alla biljetter är slutsålda (wow!) Men! Till en sittning behövs det såklart jobbare! Så, är du sugen på att vara med på sittningen från andra sidan baren? Hör då av dig till KOG-PEDAL på facebook. Hoppas vi ses där!

 

 1. Bonsai Campus!

Detta är verkligen årets tips! Bonsai Campus är en samlingsapp för alla föreningar och nationer på campus där evenmang och information kommer läggas upp från just de föreningar och nationer du följer! Allt för att du inte ska missa allt roligt som händer runt om studierna. När du registrerar dig på appen kommer du få fylla i vad du pluggar till och då kommer du automatiskt att följa PEDAL i appen (förutsatt att du väljer lärarprogrammet). Hur coolt? Jag kan verkligen rekommendera att ladda ner appen och skapa ett konto. Appen finns både på Google Play och App store.

Vi ses på Bonsai!

 

 1. Nya utskottare

Vi vill passa på att presentera och välkomna 4 st nya utskottare! De nya utskottarna är:

POOL: Kevin Efverman och Hanna Larsson

STOOL: Maria Tell

FIOOL: Kajsa Bertilsson

Välkomna!

 

 1. Power Kings spalt

Så var det ÄNTLIGEN dags igen. TENTATIDER! Finns det något mer underbart? Svar: Ja.

Men med tanke på att det nalkas mot tenta tänkte jag idag dela med mig utav mina fem bästa pluggtips:

 1. ISOLERING: Ja, nu funkar ju alla olika men jag personligen kan bara inte plugga i närheten av andra människor. Ska jag plugga så ska det vara tyst och helt ska ingen andas samma luft.
 2. FOKUS: En uppenbar men ack så viktig punkt! Utan fokus kommer man ingen vart. Men hur får man fokus då? Jo, gör alla “måsten” i ett svep innan du sätter dig och pluggar. När man måste plugga tycker man ju helt plötsligt att det är SUPERVIKTIGT att disken måste bli diskad just precis då, och varför inte storstäda, dammsuga och torka golvet när man ändå är i farten? Försök få undan alla grejer som du vet kommer distrahera dig under tiden du ska plugga så kommer du att kunna fokusera mycket lättare. Sen är ju ett alternativ att gå till UB men p.g.a. punkten ovan så funkar det inte för moi.
 3. PAUSER: Den näst viktigaste punkten av dem alla! Efter ett par timmars läsande brukar det bli lite grötigt i hjärnan, därför är det hur viktigt som helst med pauser, och framför allt frisk luft. Jag brukar (försöker) köra enligt modellen: 1,5 h plugg = 10-15 minuters paus.
 4. ATT GÖRA-LISTA: Ett knep som hänger med sedan länge är att göra en lista på vad det är man behöver plugga på, vilka kapitel man ska läsa osv. Skriv gärna mycket på listan också, ska du till exempel läsa kapitel 1-8 i en astråkig bok, skriv inte “Läsa kap 1-8”, skriv istället “Läsa kap 1, läsa kap 2” osv. När man får stryka saker på listan känner man sig duktig och närmare målet än om du måste vänta till du läst alla kapitel för att kunna stryka den punkten.
 5. SNACKS: Den viktigaste punkten av dem alla! PLUGGSNACKS! Herregud vad mycket man äter när en tentapluggar, eller är jag ensam om det? Det bästa vore väl typ vatten och massa frukt, men hur extremt aptråkigt är inte det? Okej, vatten är sjukt underskattat men frukt räknas fan inte som snacks. Nej, baka lite muffins eller något annat gott dagarna innan du vet att du ska sätta dig och plugga så är du räddad!

Sådärja! Det var några av mina pluggtips inför den stundande tentaveckan!

Och du, tänk på att ha kul också!

 

Vill du skriva en gästspalt? Hör av dig till mig på admin@pedalivaxjo.se så löser vi det! Stora eller små ämnen, allt är välkommet!

Det var allt för denna veckan!

Tacohej! // Power King