VECKOBREV V. 46

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, tacksittning 2022, fångarna på fortet med FIOOL, medlemsmöte, vad händer i KAROLIN och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Scouten och Fiskägget som håller er sällskap.

2. Tacksittning 2022
Det har blivit dags för tacksittning 2022! Sittningen äger rum på Sivans den 19/11 och pågår mellan 17-19. Observera att den i första hand är tillägnad lagledare, funktionärer, KOG samt styrelsen. För mer information: se evenemanget på Pedals Facebook.

3. Fångarna på fortet med FIOOL
Tittade du på fångarna på fortet som barn och har alltid haft en längtan efter att vara med i programmet? Nu har du chansen att gå från rum till rum och samla nycklar i din jakt på att kamma hem vinsten. Det här är någonting du inte vill missa!

FIOOL har planerat en mängd olika utmaningar som ni i lag skall lösa i olika klassrum. Det kommer även förekomma dueller samt gåtor. Kommer du och ditt lag att anta utmaningen? Man delas in i fyra lag på plats så ingen anmälan krävs. Det är bara för dig att dyka upp! Evenemanget äger rum den 23/11 klockan 18:30. Vi samlas i H1411. Hoppas vi ses!

4. Medlemsmöte
Det har blivit dags för Pedals första ordinarie medlemsmöte, även kallat årsmöte. Här kommer motioner och propositioner att behandlas samt att valberedningen kommer att lägga fram sitt förslag på ny styrelse utifrån inkomna ansökningar. Det är sedan närvarande medlemmar på årsmötet som beslutar hur den nya styrelsen kommer bli för nästkommande verksamhetsår.

Som medlem i PEDAL har du rösträtt i alla frågor som tas upp under mötet. Omröstning sker öppet såvida ingen medlem begär sluten omröstning.

Vi kommer såklart att bjuda på fika, kaffe och te, så kom på mötet och gör din röst hörd. Det är DU som har makten med din närvaro! För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook. Medlemsmötet äger rum den 24/11 klockan 18:00 i K1081.

5. Vad händer i KAROLIN
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I november har KAROLIN följande event inplanerade:

Lasergame 19/11

Pubrunda med Lambda 25/11

6. Palmens spalt
I söndags var det fars dag. Firade du på något sätt? Kanske blev det en familjemiddag där du kunde ge din pappa en riktigt varm kram, eller så fick det bli en kärlekshälsning i sms-format. Kanske valde du avsiktligt att inte fira. För visst finns det pappor som inte förtjänar att firas. Pappor som må försöka, men som misslyckas med att vara en bra pappa – med allt vad det nu kan tänkas innebära för varje enskilt barn. Kanske finns din pappa inte längre bland oss, även om han finns i dina tankar.

Att fira fars dag är, liksom firandet av mors dag, en företeelse som härrör från USA. Första gången det firades i Sverige var 1931. Det går att anta att normerna och förväntningarna på hur en “bra” pappa ska vara har förändrats avsevärt sedan dess. Det känns föga troligt att konceptet lattepappa hade slagit igenom med buller och brak under tidigt 1900-tal. Därtill känns det som att pappan som visar ledsamhet, skam och rädsla endast var ett fantasifoster när fars dag introducerades. Åtminstone om man ser till de förlegade könsnormer som finns kvar än i dag. Den här machokulturen som säger att killar inte gråter eller pratar om känslor. Lika väl som det är hemskt att flickor som är högljudda och inte sitter som stöpta ljus i klassrummet ses som bråkiga och ouppfostrade, lika väl måste det vara hemskt att som pojke växa upp under intrycket att det är fult och töntigt att visa känslor.

Tänk vilken möjlighet vi har att dra ett litet strå till stacken vad gäller att motverka en giftig machokultur som förstör både för killar och tjejer. Oavsett om vi vill det eller inte så kommer vi agera förebilder för våra elever. Och vårt bemötande gentemot dem kommer att spela roll. Vi kommer säkerligen inte göra dramatiska förändringar ner på atomnivå och vi kommer inte heller lyckas nå varje elev. Men det går inte att komma ifrån att vad vi säger och hur vi agerar spelar roll. Kanske kan ditt klassrum vara en fristad där det är okej att uttrycka känslor, oberoende kön, när de inte finns utrymme för det i hemmet. Kanske kan ditt bemötande av barn och unga på jobbet vara det som dina elever tar med sig och ser upp till när de själva möter barn, vare sig det är deras egna eller andras. 

För att återknyta till pappa-tema denna vecka tipsar jag om Selma Lagerlöfs fantastiskt fina roman Kejsaren av Portugallien.

Kram på er
/Palmen