VECKOBREV V. 47

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet a & b, fångarna på fortet med FIOOL, medlemsmöte, biljettsläpp till finsittningen, jobba med PEDAL, vad händer i KAROLIN och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Findus och Palmen som håller er sällskap.

2. Ut i arbetslivet a & b
a) Praktiska Gymnasiet i Växjö söker en vikarie i historia 1a för en ordinarie lärare under våren. De söker efter en person som är historieintresserad och gärna någon som läser till lärare i historia (eller något annat SO-ämne) som vill arbeta lite extra. Vikariatet gäller endast historielektioner under fredagar mellan klockan 12:00 – 13:25. Arbetstiden kommer dock att bli längre på grund av för och efterarbete, så totalt hamnar det på cirka 3 timmar varje vecka.

Du får även tid att gå bredvid och lära känna elevgruppen under handledning av ordinarie lärare 2-3 gånger vilket också är betald arbetstid. Ordinarie lärare sköter betygsättningen i dialog med vikarien när kursen är avklarad.

Kontakta anton.sjodahl@praktiska.se eller rektor peter.allgurin@praktiska.se vid intresse eller om du har frågor.

b)Växjö BK växer så det knakar och behöver därför fler som hjälper till i lagen. Behovet finns både hos tjej- och pojklag, främst i åldrarna 7 till 11år. Du behöver inte vara utbildad tränare. Huvudsaken är att du har ett stort intresse för barn och vill vara en del av den härliga gemenskap som det innebär att vara i ett lag. Du erbjuds även att gå utbildningar. Den första utbildningen ”Grundutbildning för tränare” riktar sig mot alla ledare (oavsett sport) som har med barn att göra. Vill du gå vidare, är nästa steg fotbollsutbildning i Smålands FF’s regi.

Kontakta Claes Holmberg vid intresse på telefon 070-6628090 eller mejl claes.holmberg@bk.nu.

3. Fångarna på fortet med FIOOL
Tittade du på fångarna på fortet som barn och har alltid haft en längtan efter att vara med i programmet? Nu har du chansen att gå från rum till rum och samla nycklar i din jakt på att kamma hem vinsten. Det här är någonting du inte vill missa!

FIOOL har planerat en mängd olika utmaningar som ni i lag skall lösa i olika klassrum. Det kommer även att förekomma dueller samt gåtor. Kommer du och ditt lag att anta utmaningen? Man delas in i fyra lag på plats så ingen anmälan krävs. Det är bara för dig att dyka upp! Evenemanget äger rum den 23/11 klockan 18:30. Vi samlas i H1411. Hoppas vi ses!

4. Medlemsmöte
Det har blivit dags för Pedals första ordinarie medlemsmöte, även kallat årsmöte. Här kommer motioner och propositioner att behandlas samt att valberedningen kommer att lägga fram sitt förslag på ny styrelse utifrån inkomna ansökningar. Det är sedan närvarande medlemmar på årsmötet som beslutar hur den nya styrelsen kommer bli för nästkommande verksamhetsår.

Som medlem i PEDAL har du rösträtt i alla frågor som tas upp under mötet. Omröstning sker öppet såvida ingen medlem begär sluten omröstning.

Vi kommer såklart att bjuda på fika, kaffe och te, så kom på mötet och gör din röst hörd. Det är DU som har makten med din närvaro! För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook. Medlemsmötet äger rum den 24/11 klockan 18:00 i K1081.

5. Biljettsläpp finsittning
Den 10 december öppnas dörrarna till restaurang Kristina för en exklusiv finsittning med trerätters middag, livetrubadur och andra roligheter! Hoppa i kostymen eller galaklänningen och gör dig redo för en underbar vinterafton i gott sällskap, med god mat och ljuvlig musik.

Det kommer att ske ett biljettsläpp för hedersmedlemmar i PEDAL den 28/11 klockan 18.00. Det sker digitalt genom att ni skriver till oss på Facebook! Det kommer att finnas 20 biljetter reserverade till hedersmedlemmar så det är först till kvarn som gäller!

Biljettsläppet för alla andra medlemmar kommer ske den 29/11 kl. 16.30 utanför Pedals kontor. Även folk som inte studerar inom PEDAL kommer ha möjlighet att få gå på detta event. Priserna är följande:

Pedalare: 350 kr
Icke-pedalare: 400 kr

Det kommer att finnas vegetariskt/veganskt alternativ för den som vill ha det. Har ni övriga allergier så meddela oss. Finsittningen innebär att ni kommer i era bästa kläder, ovvar undanbedes. Evenemanget håller på mellan 18-21 den 10/12 och kommer äga rum på restaurang Kristina i H-huset.

6. Jobba med PEDAL
Det har blivit dags för Pedals sista jobbtillfälle för terminen på Slottsstallarna! Precis som vanligt inleds arbetspassen med en gemensam måltid på Slottsstallarna där vi sedan kör en genomgång av alla positioner för kvällen! Det behövs alltså ingen tidigare erfarenhet utan instruktioner och genomgångar görs på plats innan Stallet öppnar! Har du aldrig jobbat går det således utmärkt att komma och jobba med oss även om du saknar tidigare erfarenheter – du kommer att lära dig efterhand.

Datumen då PEDAL arbetar på Slottsstallarna är den 1/12 och 2/12. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

7. Vad händer i KAROLIN
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I november har KAROLIN följande event inplanerade:

Pubrunda med Lambda 25/11

8. Palmens spalt
Den första snön är äntligen här. För vissa är kanske “äntligen” inte den term som beskriver snöns ankomst bäst. Med snön kommer nämligen ofta mycket bekymmer. Det blir bland annat svårare att ta sig fram: isfläckar på gångbanor gör det till en balansprövning att promenera, cykellås och växlar fryser fast, bilrutor ska skrapas och bussar och tåg blir försenade. För att inte tala om den kyla som ackompanjerar snön. Hur mycket man än klär på sig så har den en tendens att obönhörligt leta sig in under alla klädlager.

För egen del är snön mer än välkommen, åtminstone så länge den får stanna kvar ett tag och inte förvandlas till slask innan flingorna ens har nuddat marken. Det är få saker som är så rogivande som snötäckta landskap och städer. Allt blir så tyst. Som om världen vore inlindad i bomull. Livet känns med ens lite lättare och ljusare. Det känns mindre kravlöst på något vis. Och det blir en påminnelse om att man som människa inte kan påverka allt här i världen, även om man många gånger kan drabbas av den föreställningen. Ibland får man lov att komma sent till skolan för att man körde in i en snödriva med cykeln. Ibland får den där utekvällen bli en hemmakväll för att bussarna in till stan inte kan ta sig fram. Det må vara oerhört frustrerande i stunden men kanske är det värt att någon gång om året bli påmind om att allt inte kan kontrolleras här i livet. Man får helt enkelt bara acceptera läget.

Oavsett om man gillar snö eller ej så går det inte att förneka att snön har en viss charm charm. Få saker går upp mot att sitta under värmande filtar, omgiven av tända ljus och kolla ut genom fönstret på snöflingorna som singlar ner. Kanske med en jullåt som surrar i bakgrunden och en plåt lussekatter i ugnen. Och visst är det härligt att bejaka barnet i sig och ge sig ut på pulkaåk – även enkla lösningar som sopsäckar eller presenningar kan föra en nerför backarna i en rasande fart! Vore det inte lockande att lägga undan tentaplugget för en stund och istället pulsa genom snön i jakten på en picknickplats för att avnjuta någon värmande dryck? Inte minst är snön en påminnelse om att juletider närmar sig. Det är svårt att få julkänslan att infinna sig ordentligt utan snö. Och man vill ju ha en riktig jul. En jul där det knarrar under skorna när man promenerar till vänner och familj. En jul där man kan dricka glögg framför en brasa utomhus när snön faller puderlätt. En jul där jultomten får stampa av snön från sina kängor innan han kliver in i hallen på julafton.

Den snö som har fallit under helgen lär med största sannolikhet vara borta inom kort. Men dess besök vittnar om att julen närmar sig med stormsteg och att terminen snart är tillända. Själv kan jag bli smått euforisk av att snön är här. I enlighet med det tipsar jag denna vecka om romanen Eufori av Elin Cullhed som, trots sina dystra inslag, också kan göra en euforisk till följd av att det är en så fantastisk roman!

Kram på er
/Palmen