VECKOBREV V. 16

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, syjunta med FIOOL, Valborg, quizkväll, utvärderingsenkät, vad händer i KAROLIN och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
I morgon mellan 12-13 är det Betsson och Plankan som sitter på kontoret. Passa på att titta förbi och införskaffa lite nya märken att pryda ovven med, eller ta en välförtjänt paus i plugget!

2. Syjunta med FIOOL
Kan det vara så att du har ett antal märken som längtar efter att få sin plats på ovven? Måndagen den 25/4 klockan 18:00 bjuder FIOOL in till en kväll med god gemenskap och möjlighet att sy/limma fast märken och ge sin overall lite kärlek. Syjuntan tar plats i H-huset i sal 1412.

3. Valborg
Valborg närmar sig med stormsteg och kommer självklart att bjuda på en massa kul. PEDAL kommer, likt många andra föreningar, att hänga på Amfium mellan den 28/4-30-4. Kom och umgås med oss!

4. Quizkväll
Den 3/5 är det återigen dags för quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll som sätter lite guldkant på vardagen! Se kommande evenemang på Pedals Facebook för mer information. Vi ses!

5. Enkät
Utbildningsansvariga i PEDAL har gjort en utvärderingsenkät för att synliggöra positiva och negativa aspekter inom lärarutbildningarna vid Linnéuniversitetet samt hur dessa kan förbättras eller ändras. Utvärderingen är anonym och kom ihåg att ni alltid kan kontakta utbildningsansvariga i PEDAL om ni behöver extra stöd angående något i er utbildning som ni inte är nöjda med. Enkäten förväntas ta ca 3-5 minuter. Klicka in på länken och delge dina synpunkter på din utbildning: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc…/viewform…

6. Vad händer i KAROLIN?
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I april har KAROLIN följande event inplanerade:

-Pubrunda med SPIIK 27/4

7. Palmens spalt
Såhär i påsktider kryllar omgivningen av ägg. Är det inte ägg som ska ätas så är det dekorationsägg i alla dess former: målade ägg, virkade ägg, ägg i trä, ägg i sten, pompösa ägg, miniatyrägg, halvkläckta ägg med kycklingen på väg ut i livet, ja ni vet säkert själva. Påsken är sannolikt den högtid då vår kärlek till ägg synliggörs som mest, även om ägget tycks vara väldigt älskat även under övriga delar av året i vårt avlånga land. Utöver ägg i alla dess former och skepnader så är hållbarhet ett tema som ständigt är på tapeten i dessa tider. Och varför inte bjuda på en spalt som kombinerar dessa två? Ägg och hållbarhet: det låter väl inte helt dumt! Framförallt när ni kanske sitter på en massa ägg som blev över nu efter påsk!

Likt andra matvaror märks ägg med bäst-före-datum. Och eftersom ägg är en animalisk produkt drar sig många sannolikt för att äta utgångna ägg (det finns trots allt roligare saker här i världen än att ligga dubbelvikt över toalettstolen på grund av man inmundigat ett för gammalt ägg). Som tur är finns det lite knep för att säkerställa att äggen inte blivit för gamla.

Ägg håller ofta långt efter bäst-före-datumet på äggpaketet. Det är nämligen rekommendationer i de fall då äggen förvaras i rumstemperatur. Förvaras äggen på svalare ställen, exempelvis i kylen, förlängs deras hållbarhet. Har ägget passerat bäst-före-datumet eller om man bara är osäker på äggets status (är det fortfarande fräscht eller gammalt som gatan och troligtvis dåligt?) går följande knep att använda sig av: fyll en bunke med vatten och lägg i äggen; ligger äggen kvar på botten är de färskare; flyter de upp mot ytan är de äldre och det kan vara på sin plats att vara extra vaksam gällande om ägget bör ätas.

Ett annat sätt att undersöka om ägget är okej är självklart det gamla knepet att knäcka det och lukta på det. Ett ägg som blivit gammalt kommer lukta skumt. Närmar sig ägget sitt bäst-före-datum fungerar det även att frysa in det, dock inte i skalet eftersom det lär spricka till följd av att innehållet expanderar i samband med frysningen. Knäck istället ägget och frys in i en burk eller dylikt – då ökar du hållbarhetstiden och slipper slänga det på grund av att det inte hinner ätas upp. Sen kan du plocka ut det lagom till äggröran eller bakningen.

Ett sätt att ta själva hållbarhetstänket ett steg längre kan vara att byta ut ägg mot växtbaserade alternativ. Ett sådant alternativ är att använda sig av aqua faba, kikärtsspad. Det kan agera substitut för ägg i exempelvis maräng och majonnäs! Scrambled tofu, i stället för äggröra, är ännu ett växtbaserat alternativ. Med ytterligare några ingredienser kan man komma ganska nära originalrätten. Därtill kan den älskade frukten banan agera substitut i vissa fall då den, precis som ägg, har en bindande funktion i matlagning. Det går exempelvis utmärk att slänga ihop bananpannkakor och utesluta ägget i dessa! Viktigt att tänka på är att smaken självklart kan skilja sig en aning.

Hur som helst! Hoppas något tips kan vara till lite “äggstra” nytta! Om inget annat kan det kanske åtminstone vara kul att “äggs-perimetera” lite i köket!

Eftersom det har varit helgdagar slår jag på stort och bjuder på inte mindre än fyra påsknoveller denna vecka! Aprilviolerna av Hjalmar Söderberg, Påskäggen av Zackarias Topelius, Påsken på Sjöboda av Elin Wägner och Påskkärringen av Selma Lagerlöf. Håll tillgodo!

Kram på er!

/Palmen