VECKOBREV V. 37

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, första hjälpen i psykisk hälsa, medlems- och valberedningsmöte, utvärdering av kickoffen, syjunta med FIOOL, quizkväll med STOOL, jobba med PEDAL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Findus och Fiskägget som håller er sällskap där. För er som är nya studenter kan tilläggas att ni hittar kontoret i H-huset, mitt emot infocenter.

2. Ut i arbetslivet
Växjö Simsällskap söker nya simledare med start vecka 47 och 10 veckor framåt. Tycker du om att arbeta med barn? Gillar du vatten? Är svaret JA är simskoleledare kanske ett jobb för dig. De söker dig som har intresse för och erfarenhet av att jobba med barn och som är sugen på ett extrajobb. Du ska som person vara ansvarstagande, positiv samt engagerad för att barnen ska utvecklas på bästa sätt och ha en rolig stund i vattnet. Pedagogisk kunskap om barn och ungdomar samt goda insikter i svenska simlinjen är meriterande. De söker både simlärare och assistenter till simskoleverksamheten på vardagar och på helgen. Verksamheten bedrivs  i Växjö Simhall och på Rygginstitutet som ligger på Norremarksområdet.

Som simlärare kommer du att ha huvudansvaret för grupper och planera simundervisningen, bedöma barnens kunskaper, samt ha kontakt med föräldrar.  Som assistent är du med i vattnet och genomför lektionen tillsammans med ansvarig ledare. Utbildning är ett krav, men kan genomföras efter anställning. Tidigare utbildning via Svenska Simförbundet eller Svenska Livräddningssällskapet är meriterande. Lön baseras på ålder och utbildning.  Rekrytering sker löpande, så se till att skicka in din ansökan så snart som möjligt! Kontaktuppgift: kansli@vaxjosimsallskap.com

3. Första hjälpen i psykisk hälsa
Studenthälsan håller vid fyra tillfällen, på totalt 12 timmar,  under hösten utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa. Kursen syftar till att ge ökad kunskap om psykisk ohälsa hur du kan hjälpa någon i din närhet som mår dåligt. Utbildningen bygger på evidensbaserad kunskap och vid 100 % närvaro får du ett intyg på att du blivit första hjälpare. Inga särskilda förkunskaper behövs och utbildningen är kostnadsfri. Kursen ges på plats och det är begränsat antal platser. De tillfällen kursen ges är: 20/9, 27/9, 11/10 och 18/10. Deltagande vid samtliga träffar krävs. För mer information, se följande länk

https://lnu.se/student/stod-och-service/studenthalsan/kurser-och-workshops/aktiviteter-i-kalmar/

4. Medlems- och valberedningsmöte
Den 22/9 är det dags för medlems- och valberedningsmöte. Ett medlemsmöte är ett möte där förändringar i föreningen kan röstas igenom. Du som medlem har därför rätt att skicka in förslag på ändringar som du vill se i Pedals organisation. 

Valberedningsmötet syftar till att välja en valberedning. Det är valberedningen som hanterar alla ansökningar till nästa styrelse och går igenom dem för att sedan lägga fram sitt förslag till styrelsen 2023 på det 1:a ordinarie medlemsmötet (årsmötet) i november.

När en valberedning är utsedd kommer även sittande styrelse att beskriva vad det innebär att sitta i Pedals styrelse och vad varje post har för uppdrag. Detta är ett ypperligt tillfälle för att ställa frågor om de olika posterna och övrigt om Pedals verksamhet om du är intresserad av att engagera dig framöver. För mer information om mötestillfället, se evenemanget på Pedals Facebook.

5. Utvärdering av kickoffen
Deltog du under årets kickoff som nolla? Då hade vi uppskattat om du tog dig tiden att fylla i nedanstående enkät. Dina svar är anonyma och det förväntas ta ungefär fem till tio minuter att besvara enkäten. Dina svar hjälper oss att förbättra framtida kickoffveckor. Tack på förhand!

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeAsqtt996…/viewform…

6. Syjunta med FIOOL
FIOOL bjuder in till syjunta tisdagen den 13/9, vilket förefaller otroligt lägligt nu när man har samlat på sig nya märken och vill snygga till ovven inför höstens aktiviteter. På plats kommer det att finnas nål, tråd, ett antal tyger samt möjligheten att köpa fina märken från PEDAL. Det enda du behöver ta med dig är din egna overall och eventuellt tidigare införskaffade märken som du vill sy på. Givetvis kommer det även att finnas fika! Syjuntan äger rum i salarna K1212 och K1213 mellan 18-20. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

7. Quizkväll med STOOL
Den 14/9 är det äntligen dags för terminens första quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information och gnugga geniknölarna så ses vi, i sal H1412, taggade till tänderna för härligt kvissande! 

8. Jobba med Pedal
Det har äntligen blivit dags för PEDAL att ta sig an terminens första jobbpass på Slottsstallarna! Precis som vanligt inleds arbetspassen med en gemensam måltid på Slottsstallarna där vi sedan kör en genomgång av alla positioner för kvällen! Det behövs alltså ingen tidigare erfarenhet utan instruktioner och genomgångar görs på plats innan Stallet öppnar! Är du ny student går det således utmärkt att komma och jobba med oss även om du saknar tidigare erfarenheter – du kommer att lära dig efterhand. Datumen då PEDAL arbetar på Slottsstallarna är den 15/9 och 16/9. För mer information, se evenemanget på Pedals Facebook.

9. Palmens spalt
Tystnad. Tagning!

Vi har väl alla varit där. Önskat att livet vore som på film. Att den där gentlemannamässiga personen ska komma till undsättning och upp fånga solhatten som slits iväg av vinden på stranden en sommardag, innan hatten ger sig ut på en resa i havet för att aldrig mer återvända. Eller att man kan vakna upp efter en hård natts festande, bakfull som få (möjligtvis även fortfarande full) med ett glow från insidan och klara ögon. 

Ibland har vi väl alla även önskat att det inom en snar framtid ska visa sig att ens liv är en film, där allt är fiktivt och således inte på riktigt. Man har oturligt nog bara blivit inslängd i en galen filmskapares stora vision och utgör en bricka i spelet, ungefär som Truman show. Det hade varit så lägligt när man ser hur personen man är kär i äter upp någon annans ansikte på dansgolvet, en meter bredvid en. Eller när du och kompisgänget åkt iväg på er efterlängtade festresa, för att ett dygn in i semestern ligga och kaskadkräkas efter att drabbats av calicivirus. När ni ligger där utspridda över toalett, handfat och dusch, samtidigt som ni hör resten av gänget genom ventilen i badrummet intill, hade det inte varit fel om ni vaknade upp någon timme senare och insåg att ni bara spelat in en alternativ version av scenen i Bridesmaids.

Men det är ju så att film är film och verklighet är verklighet, även om det ibland kan förefalla aningen tvetydigt. Och det kan vara klokt att påminna sig själv med jämna mellanrum om att det med relativt enkla knep går att manipulera det som visas på skärmarna. De flesta är vid det här laget förmodligen väl bekanta med uttrycket POV som tenderar att dyka upp i var och varannan video på sociala medier, inte minst på Tiktok. För er som inte är bekanta med detta, kan tilläggas att POV står för point of view och syftar inom filmvärlden till att det görs en klippning mellan en persons ansikte och ett visst motiv, vilket gör att man som åskådare drar slutsatsen att personen tittar på just det motivet. En annan typ av klippning är den så kallade korsklippningen som syftar till att öka spänningen. Detta görs genom att åskådarna får se två parallella händelseförlopp. Föreställ er exempelvis att ni i en sekvens får se en student som festar hejvilt och i nästa sekvens sitter denne och skriver tentamen, lite sådär lagom oförberedd och bakfull. Kommer hen klara den avgörande spärrtentan? Spänningen är olidlig!

Det går också att fundera lite på hur den så kallade inramningen av det som visas i bild ser ut. Det går självfallet att utgå från annat än människor i bild, men för enkelhetens skull är människor det centrala i följande exempel. Helbilder rymmer hela människokroppar och tenderar att skapa mer avstånd till karaktärerna. Halvbilder, då karaktärerna visas från midjan och uppåt, tenderar att användas vid dialoger för att skapa en inramning utan alltför mycket intimitet. Närbilder, ungefär från axlarna och uppåt, syftar i regel till att betona någon som är viktigt för handlingen. Enbart genom att fundera över hur bildsnittet framställs vid olika tillfällen i filmen går det alltså att fundera över vad filmskaparna vill ha sagt. Det är sällan det som visas i bild har lämnats åt slumpen! 

För att fortsätta i filmtemats anda tipsar jag denna vecka om en bok som på ett ovanligt och intressant sätt appellerar till filmkonsten och dess värld: “Babetta” av Nina Wähä.

Kram på er!
/Palmen