VECKOBREV V. 14

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet, quizkväll, jobba med PEDAL, sittning med POOL, vad händer i KAROLIN och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Denna vecka håller kontoret tyvärr stängt till följd Linnékårens vårmässa. Men misströsta inte! Ni hittar oss självklart på mässan istället!

2. Ut i arbetslivet
Den 6/4 håller Lärarförbundet kursen ”Ny lärare – inför första jobbet” för studerande medlemmar här på LNU. Kursen behandlar sådant som kan vara bra att tänka på inför sin första anställning. Kursen tar plats i sal H1411 klockan 15:30-18:00. Det bjuds även på fika.

Vänligen observera att sista anmälningsdag för onsdagens föreläsning var den 30/3. Missade du att anmäla dig till kursen så får du en ny chans. Det kommer ett nytt kurstillfälle längre fram i vår – den 18/5. Anmälan ska vara lärarförbundet tillhanda senast en vecka innan kursen. Är du intresserad av att gå men är inte medlem? Kolla in lärarförbundets hemsida och bli medlem via den. Där finner du även mer information om kursen. Anmälan skickas till lararforbundet@vaxjo.se och ska innehålla namn, medlemsnummer/personnummer, eventuell specialkost och datumet för kursen.

3. Quizkväll
Den 5/4 är det återigen dags för quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Under quizkvällen kommer även vinnaren av tipspromenaden tilldelas ett pris! Samla ihop dina quizkompanjoner och gör dig redo för en tisdagskväll som sätter lite guldkant på vardagen! Se evenemanget på Pedals Facebook för mer information. Vi ses!

4. Jobba med PEDAL
Det har återigen blivit dags för PEDAL att jobba på Slottsstallarna. Datumen då vi intar Stallet är den 7-8/4. Observera att ingen tidigare erfarenhet av att ha jobbat på studentpub behövs. Innan arbetspasset startar serveras mat till alla jobbare och arbetsuppgifterna gås igenom. Efter avslutat arbetspass får du ett jobbkort som kan ge företräde i kön eller gratis entré. För mer information om jobbtillfället, kolla in evenemanget på Pedals Facebook.

5. Sittning med POOL
Snart är det dags för sittning! Den 9/4 kommer POOL anordna en hejdundrande sittning så se till att skriva in det i era kalendrar för det vill ni inte missa. Temat är Kanal PEDAL! Vad detta innebär lite mer specifikt går att finna i evenemanget på Facebook. När ni köper biljett får ni önska en person som ni gärna vill hamna på samma förfest som.

6. Vad händer i KAROLIN?
KAROLIN är Pedals systerförening i Kalmar. Som medlem i PEDAL är du automatiskt även medlem i KAROLIN och vice versa. I januari har KAROLIN följande event inplanerade:

– Kurragömma på Radix 7/4
– Pubrunda med SPIIK 27/4

7. Palmens spalt.
Det är en sådan lyx att kunna ta del av livets roligheter igen nu när restriktionerna som härjat under framfarten av Covid-19 äntligen har hävts. För egen del resulterade det i ett besök i grannlandet för första gången på länge. Det blev verkligen en påminnelse om hur löjligt enkelt det är att ta sig mellan Malmö och Köpenhamn. Hade det inte varit för språket så hade man knappt ens uppfattat att landsgränser korsats. På bara 7 timmar hanns det med en utlandsresa tur och retur över sundet med en konsert inbakat i resan. Det är inte illa!

Huruvida danska är charmigt eller bedrövligt tenderar att vara en vattendelare. Skåningar beskylls titt som tätt för att tala mer danska än svenska. Så är inte fallet hävdar jag bestämt. Danskan kan vara högst obegriplig för inbitna skåningar, även om det bara är en kort tågsträcka som skiljer. Men visst finns det likheter – lite mer än för övriga svenska dialekter!

Även för den som finner det danska språket väldigt främmande finns det dock flertalet ord som är nära besläktade eller rentav betyder samma sak på svenska och danska. Det gäller dock att se upp för så kallade “falska vänner” i språken. I språksammanhang är falska vänner ord från olika språk som låter eller stavas likartat men vars betydelse skiljer sig åt. Inte sällan kan det bli humoristisk (eller till och med stel) stämning till följd av misstagen som kan uppstå; “grine” på danska betyder inte, som man kanske kan tro, att grina, det vill säga gråta på svenska. Det betyder skratta. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är, för att ta ett exempel, väldigt stor skillnad på om någon säger sig ha skrattat eller gråtit på en begravning.

Just ordet grine/grina placerar mig möjligtvis lite i en rävsax efter att ha påstått att skånskan inte är likställd med danskan… För många skåningar betyder nämligen grina just skratta och inte gråta. Men det kan vi låta passera lite obemärkt!

För att utmana era språkkunskaper bjuder spalten denna vecka på ett litet quiz bestående av några “falska vänner.” Orden står skrivna på danska. Vad tror ni respektive ord betyder på svenska? Facit hittar ni i slutet av spalten.

– by
– frokost
– rolig
– kjole
– is
– blød
– glasøje
– briller
– rådne
– spise

Veckans lästips är boken “Ko po lanned” av Lars Yngve. Hör och häpna: titeln är skriven på skånska och inte danska! (En direktöversättning till rikssvenska är något i stil med “Ko på landet”). Boken är skriven på bred sydskånsk dialekt och utgör bra tuggmotstånd även för de som har bra koll på skånska. Om inget annat är det ett ypperligt tillfälle att bredda sina skånska dialektkunskaper.

Kram på er!

/Palmen



FACIT

– by – stad
– frokost – lunch
– rolig – lugn
– kjole – klänning
– briller – glasögon
– is – glass
– blød – mjuk
– glasøje – emaljöga (dvs ett konstgjort öga) 
– rådne – ruttna
– spise – äta